Betere identificatie van ziekmakende E.coli-stammen op voedsel

Van de E. coli-bacterie (Escherichia coli) bestaan veel varianten. De meeste varianten van deze bacterie zijn onschadelijk. De nu gebruikelijke typering geeft niet altijd uitsluitsel of een stam ziekteverwekkend is of niet. Het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammaring (BuRO) heeft laten onderzoeken welke E. coli-typen in ernstige mate ziekteverwekkend kunnen zijn. Het bedrijfsleven en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kunnen met behulp van deze informatie gerichte maatregelen nemen als zo’n stam op een voedingsmiddel voorkomt.

Met deze typering is echter niet in alle gevallen te voorspellen of een stam schadelijk is of ongevaarlijk. Dit hangt met name af van de vraag of die stam de gifstof shigatoxine kan produceren. Volgens BuRO is dan ook een andere optie maatregelen te nemen als de aangetroffen E.coli-stam een shigatoxine gen bezit. Door nieuwe technieken kan het shigatoxine-gen namelijk worden getraceerd. Omdat echter niet alle E.coli-stammen met een shigatoxine-gen schadelijk zijn, kan met deze aanpak soms tot maatregelen worden besloten bij producten die toch veilig zijn.

Het advies van het BuRO over mogelijke maatregelen heeft een voorlopig karakter. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar ziekteverwekkende E. coli-stammen. De Europese autoriteit op het gebied van voedselveiligheid (EFSA) buigt zich ook over dit probleem. De NVWA zal binnenkort met het bedrijfsleven in gesprek gaan over het BuRO-advies.

Achtergrond

De E.coli-bacterie is een normale bewoner van het maagdarmkanaal. Hij hindert de groei van andere soorten bacteriën die wel ziekte kunnen veroorzaken. Specifieke varianten van E. coli, zoals de EHEC (enterohaemorhagische) en de STEC (shigatoxin), kunnen wèl ernstige ziekte veroorzaken. Een nieuwe variant van de EHEC-bacterie O104:H4 is in verband gebracht met de bijzonder ernstige uitbraak in Duitsland in de lente van dit jaar.

Het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering van de NVWA oordeelt en adviseert wetenschappelijk onderbouwd over mogelijke bedreigingen van de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn. De onafhankelijke uitoefening van deze opdracht is geregeld in de Wet onafhankelijke risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit die in 2006 door het parlement is aangenomen. Adviezen in het kader van de wet worden uitgebracht aan de ministers van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bron: nVWA

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.