Franse consumenten vinden Gourmandine het lekkerst

Agrico-aardappel Gourmandine wederom gelauwerd als ‘Smaak van het jaar’

De Gourmandine is onderscheiden met de felbegeerde Franse kwaliteitsonderscheiding ‘Saveur de l’Année 2012’ (red: ‘Smaak van het Jaar 2012’). In de categorie aardappelen, groenten en fruit vinden Franse consumenten de Gourmandine wederom de allerlekkerste aardappel. In 2009 viel het culinaire ras deze eer ook ten beurt. Agrico is opnieuw bijzonder verheugd met deze beloning, temeer daar het gaat om een waardering door de eindafnemer: de consument!

De Saveur de l’Année is een onafhankelijke prijs die jaarlijks door de Fransen wordt uitgeloofd aan producten van de hoogste kwaliteit. Monadia, de eerste consumentenbelangenorganisatie in Frankrijk, verricht daartoe in samenwerking met een wetenschappelijke commissie, duizenden consumenten en 13 onafhankelijke laboratoria, meer dan 43.000 objectieve smaaktesten. In deze omvangrijke en nauwgezette operatie staat het oordeel van de belangrijkste belanghebber centraal, namelijk de consument. Tel daarbij op het kritische oordeel van de ‘verwende’ Franse consument en de waarde van de felbegeerde onderscheiding is verklaard.

Beoordeling

De Gourmandine is op basis van 4 criteria beoordeeld, te weten uiterlijk, geur, textuur en smaak. Daarnaast was er sprake van een algehele beoordeling. Op een tienpuntschaal scoorde de Gourmandine op de genoemde criteria een 7,3 of hoger. “Een aardappel met een stevige structuur, maar evenwel smelt op de tong”, “Een lekkere volle nootachtige smaak”, “Een uitstekende, natuurlijke smaak”, “Heerlijk en zeer veelzijdig”, waren kwalificaties die door deelnemende consumenten aan het culinaire aardappelras werden toegedicht.

Erkenning

Naast het Franse verpakkingsbedrijf Terre de France-Priméale en Agrico’s Franse dochterbedrijf Desmazières was ook algemeen directeur Jan van Hoogen in Parijs aanwezig bij de uitreiking van de ‘Saveur de l’Année 2012’ award: “Agrico is erg blij met deze onderscheiding. Met ons uitgebreide netwerk van (inter)nationale ketenpartners zet de organisatie zich elke dag in om internationaal de consument als eindafnemer zo goed mogelijk te bedienen. We zien het als een enorme blijk van waardering dat diezelfde consument ons vervolgens wederom beloont met de kwalificatie Smaak van het Jaar”, aldus Van Hoogen.


Eerste levenslicht

De Gourmandine maakt deel uit van het commerciële rassenpakket van Agrico. De onderneming beschikt over een eigen kweek- en researchbedrijf, genaamd ‘Agrico Research’ en vele proefvelden in binnen- en buitenland. Agrico Research werkt samen met 35 aangesloten particuliere kwekers en 4 professionele veredelingsbedrijven in Nederland, Frankrijk, Zweden en Oostenrijk. Via dit dynamische netwerk zag ook de Gourmandine het eerste levenslicht met de rassen Charlotte en Estima als kruisingsouders. De afgelopen vijf jaar is de teelt van het culinaire ras voor zowel pootgoed als consumptie zorgvuldig opgebouwd. In Nederland is het ras twee jaar beproefd bij aardappeltelers en in de retail. Deze
beproevingsfase is succesvol verlopen en met ondersteuning van (inter)nationale consumentenacties is het areaal is zowel in 2009 als in 2010 meer dan verdubbeld. Van Hoogen: “Het areaal groeit nog steeds en deze onderscheiding vormt een steuntje in de rug bij het bestendigen en uitbouwen van de positie van het ras in Europa. We kunnen consumenten nu nog beter overtuigen van de kwaliteiten van Gourmandine en hen overhalen het ras te kopen."

Herkenbaar

Aardappelliefhebbers weten de Gourmandine reeds te vinden in het winkelschap. Ook nieuwsgierigen die kennis willen maken met dit culinaire aardappelras kunnen de komende tijd niet om de Gourmandine heen. De Gourmandine verpakkingen worden de komende paar weken namelijk voorzien van een opvallende ‘Gourmandine – Smaak van het jaar 2012’ sticker. Meer informatie over de Gourmandine is te vinden op www.gourmandine.info. In de loop van 2012 zullen meer Gourmandine acties volgen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.