Bionext: verscherpte controles tegen fraude in bio werpen vruchten af

Bionext, de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding, betreurt de fraude met bio producten in Italië, maar is positief dat hardhandig is ingrepen door de Italiaanse overheid.

De aantrekkende markt voor biologisch trekt onvermijdelijk ook fraudeurs aan. Dat heeft internationaal geresulteerd in forse verscherping van de controles. Door EU-overheden, controle-instanties en biologische bedrijven zelf zijn stevige maatregelen genomen. Het harde optreden in de ontdekte fraudezaak in Italië is een bewijs dat de verscherping van de controles die in veel landen aan de gang zijn, vruchten afwerpt.
 
Stichting Skal onderzoekt of er van betrokken leveranciers producten op de Nederlandse markt zijn.
 
Bavo van den Idsert, directeur van Bionext: "De meerprijs die voor biologische producten betaald wordt, heeft helaas aantrekkingskracht op fraudeurs. Dat is in het verleden zo geweest en dat blijkt ook nu weer. Daarom is scherpe controle op de biologische kwaliteit, die wettelijk is vastgelegd in de EU-wetgeving, van groot belang. In Nederland worden alle biologische bedrijven gecontroleerd door de onafhankelijke stichting Skal, die onder toezicht staat van de overheid en geaccrediteerd is door de Raad voor Accreditatie. Skal werkt, in samenwerking met een internationale groep certificeerders (EOCC) aan de continue verbetering van controlemethodes en grensoverschrijdende controles."
 
Biologische bedrijven, verenigd in VBP, hebben het BIOKAP kwaliteitssysteem opgezet. Kern daarvan is residumonitoring, waarmee de biologische kwaliteit gewaarborgd wordt. De Nederlandse overheid is in Brussel een belangrijke voortrekker om het overheidstoezicht op de biologische kwaliteit te versterken.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.