Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Toon van Noort over hoge notenprijzen:

"In onze handel wordt er nog betaald voor gezonde artikelen!"

Tholen - De prijzen van de noten liggen op een gigantisch hoog niveau. Oorzaken zijn de kleinere oogst van Californische walnoten en de stijgende consumptie. Toch gaat bij walnotenimporteur Toon van Noort van Tovano de vlag niet op het dak met deze hoge prijzen. "Het moet leuk blijven. Ik had ze liever voor dezelfde prijs als vorig jaar gehad, dan hadden we ook de normale volumes aangevoerd gekregen. In 2010 kregen we 75 containers Diamond-walnoten binnen, dit jaar maar 30 containers. Daarom moeten we nu ook een ander merk walnoten dan Diamond importeren om in de vraag te voorzien."



"De prijzen zijn gewoon te hoog. Een kilo walnoten in de dop kosten een euro per kilo meer dan vorig jaar en de prijzen van pecannoten en gepelde walnoten zijn zelfs verdubbeld", somt Toon op. "Mijn vader zei vroeger: als je paranoten boven de 3,50 gulden per kilo verkoopt, schop ik je eruit. Nu wordt er 8,50 euro betaald! In onze handel wordt er gewoon nog betaald voor artikelen!"

Vroeger was deze periode voor Kerst, de drukste periode van het jaar bij Tovano, maar inmiddels verloopt de verkoop veel meer gespreid over het hele jaar. "Het drukste zijn bij ons nu de maanden oktober en november als de nieuwe oogsten binnenkomen", vertelt Toon. "En je spreekt inmiddels toch over aanzienlijke volumes. Zo importeren we dit jaar 600 ton vijgen, 280 ton Medjoul-dadels en 240 ton gewone dadels."



De belangrijkste afzetkanalen voor Tovano zijn de retailers, collega's/concurrenten en groothandelaren. "We exporteren ook wat, zoals naar Scandinavië en Duitsland, maar dat is niet onze belangrijkste doelgroep. Die beleveren we liever via onze exporteurs en dat willen we graag zo houden. Onze groei zit met name bij onze vaste klantenkring die we netjes bedienen en voor wie we doen wat we beloven", zegt Toon. "Als je niet kunt delen, zul je nooit kunnen vermenigvuldigen!"

"En die groei is er nog lang niet uit, zo betoogt de importeur. "De positieve gezondheidseffecten van de walnoten gaan overal doordringen. En als je ziet hoe de economie en bevolkingsaantallen groeien in landen als China, India en Brazilië, dan voorspel ik dat we een tekort krijgen aan noten in de wereld. Want met uitzondering van gebakken noten - daar word je vet van -is het hele notenassortiment gezond!"



Nederland is, gemeten naar de consumptie per huishouden, nog altijd een van de grootste afnemers van de Californische Diamond-walnoten. Toch zijn er volgens Toon van Noort wel alternatieven. "Landen als Moldavië zijn echt in opkomst, maar de allerlekkerste walnoten komen uit Chili. Die volumes van deze mooie, handgekrakaakte noten zijn beperkt en bestemd voor de echte liefhebbers. Je moet wel je spaarpot meebrengen, want de Chileense walnoten kosten 12, 13 euro per kilo."

Pijnboompitten

Niet alleen de walnoten zijn duur, ook de prijs van de pijnboompitten ging het afgelopen jaar de boeken in. "Verleden jaar gingen de pijnboompitten tot wel 24 euro per kilo. Als de onderwereld had geweten wat de waarde van een container was, dan hadden we toen inbrekers over de vloer gehad", lacht Toon. "Inmiddels ligt het prijsniveau weer rond de 12,50 euro per kilo. Oorzaak van het hoge prijspeil is volgens de importeur het Chinese systeem. "Die kunnen wel samenwerken, hoor! Ze zeggen gewoon dat er weinig product beschikbaar is en houden het een poosje vast en de prijs gaat automatisch omhoog. Dat gaat wat anders dan de Westlandse tomaten."

Gedroogde pruimen

Gedroogde pruimen heeft Tovano ook nog altijd in het assortiment. "Het volume hiervan blijft jaarlijks aardig gelijk. Vroeger waren het allemaal pruimen met pit, afkomstig uit de Verenigde Staten, maar die zijn inmiddels allemaal vervangen door pruimen zonder pit. Inmiddels komen die uit Zuid-Amerikaanse landen, zoals Chili en Argentinië", vertelt Toon.

Dadels

Ook de dadels worden tegenwoordig voor het grootste deel ontpit. "Dat kost wat meer, maar daar geven de mensen niet om. Ook zijn de mensen genegen om als ze een keer dadels eten een wat duurdere dadel te nemen. Zo neemt de afzet van onze Medjoul-dadels fors toe", zegt Toon. Geperste dadels heeft de importeur uit Maasdijk inmiddels niet meer in zijn assortiment. "Vroeger kregen we die uit Irak binnen, 25 kilo in elkaar geperst in een kist. We noemden dat blokdadels, maar in Brabant heetten ze 'smeirlappen'. De oude mensen weten dat nog wel.

Tot slot wenst Tovano een goede kerstverkoop, fijne feestdagen en een gezond en goed 2012!

Voor meer informatie:
Toon van Noort
Tovano
Transportweg 47
4676 LM Maasdijk
Tel.: (0174) 52 83 33
Fax: (0174) 52 80 01
www.tovano.nl