Spanje: Tomatenproductie en areaal daalt

Het Spaanse Ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling en Zeewezen (MARM) verwacht dat Spanje in 2011 3,883,200 ton aan tomaten zal produceren. Dat is een daling van 11% ten opzichte 2010 toen er 4,371,700 ton van de groente werd geoogst. Het aantal hectare, waarop dit gewas wordt verbouwd, zal naar verwachting ook dalen. Rafael Salinas, van Syngenta Iberia, schetst een beeld van de tomatenproductie in Spanje gedurende de afgelopen drie jaar.Zoals de bovenstaande grafiek aantoont, omvatte de oppervlakte waarop tomaten worden geteeld 51,600 hectare in 2011. Dit is een daling van 13% in vergelijking met 2010. Deze afname in zo wel de omvang van de productie als de oppervlakte waarop het verbouwd wordt, is de voortzetting van de neerwaartse trend van de afgelopen jaren. In 2010 daalden de tomatenproductie en het oppervlakte waarop ze verbouwd werden respectievelijk met 9% en 7% ten opzichte van 2009.

Een analyse van de situatie

Volgens Salinas, was er in het oogstjaar 2010/2011 een vertraging in het planten van de gewassen. Dit zorgde voor goede prijzen in de herfst, maar een productieoverschot in de winter wat vervolgens weer een negatief effect op de prijs had

‘De dalende prijzen hadden een grote invloed op de productie in het algemeen en vervolgens had de E.coli uitbraak in Duitsland een negatieve invloed op de gewassen die tijdens de lente en zomer geoogst moesten worden,’ zo vertelt Salinas. ‘In maart lag de gemiddelde prijs op $0,15. Hierdoor besloten tellers hun verliezen te beperken door alle gewassen te verwijderen. In sommige regio’s hadden de tellers ook nog eens te maken met verliezen dankzij het TYLVC virus.’

In het oogstjaar 2009/2010 werden de grootste problemen veroorzaakt door de slechte weersomstandigheden. ‘De herfst van 2009 was een van de natste in tientallen jaren. Hierdoor waren de producten van mindere kwaliteit en hadden ze meer last van schimmelziekte wat vervolgens weer resulteerde in een groei van de non-commerciële productie en een daling in de totale productie.’ Het oogstjaar 2008/2009 eindigde ook al met ernstige besmettingen met Tuta Absoluta.

Daarnaast is de oppervlakte, waarop telers tomaten verbouwen de afgelopen 2-3 jaar behoorlijk gekrompen. Verschillende grote telers zijn verdwenen en er wordt minder vaak geoogst. Daarnaast vinden veel telers het niet meer de moeite waard om tomaten te verbouwen vanwege de lage verkoopprijzen en stijgende productiekosten waardoor ze amper winst maken. Veel van dit gebied wordt nu gebruikt voor het verbouwen van andere, meer winstgevende gewassen zoals maïs.

Bron: Tomatoes Today, Syngenta Seeds

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.