Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
jaaroverzicht februari I

Onrust in Egypte en ontwikkelingen bij Fruit Logistica

De onrust in Egypte duurt voort. Na vier dagen van angst keren de Nederlandse aardbeientelers, die een bezoek brachten aan Egypte, veilig terug. Mike de Lange maakt zich zorgen om de situatie. "Niet vanwege de handel, maar ik wil mijn bezorgdheid uiten over al onze zakenrelaties in Egypte. Ik hoop dat het voor iedereen goed afloopt. Het gaat over mensen die daar wonen en leven en die we al meer dan dertig jaar kennen! Dit geldt ook voor veel collega's van ons die zaken doen met Egypte."


Bij Nieuwsuur is Egypte-specialist Geoffry Kohl van Kohl Fruit Trading te gast: "Voor onze handel is dit rampzalig. 60/70% van onze handel komt uit Egypte. Al het transport is afgesloten. De handel ligt volledig stil op het moment. Een deel is al geoogst en kan niet vertrekken", zegt Geoffry.


Logistiek dienstverlener Mooy Logistics B.V, gespecialiseerd in transport en warehousing van met name fruit, groenten, bloemen, planten en andere geconditioneerde producten, heeft een verandering in de aandeelhoudersstructuur van de onderneming doorgevoerd. Om de continuïteit van de onderneming ook voor de langere termijn zeker te stellen, heeft directeur-eigenaar Willem Zonnevijlle een deel van de aandelen overgedaan aan zijn zoon Marcel en twee directieleden van de onderneming, Jan Maarten van Noort en Jim Turnbull.

Deze week worden de eerste Belgische Conference aangeboden in de Chinese supermarkten van Beijing, Shanghai en Shenzeng. De Belgische Fruit Veiling (BFV) heeft na drie jaar intensief onderhandelen enkele weken terug de eerste twee containers verscheept naar havens in het noorden en zuiden van China.

Horti Fair gaat haar activiteiten uitbreiden door een overname van de beurs Fresh Rotterdam (voorheen AGF Totaal). Naast de overname werken beide organisaties samen aan de organisatie voor de editie 2011. Met deze belangrijke stap speelt Horti Fair in op de behoefte binnen de Nederlandse Voedingstuinbouw die vraagt om één overzichtelijk expositieprogramma. Deelnemers aan Fresh Rotterdam maken de stap van een nationaal naar een internationaal speelveld. De allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van kas- en teelttechnologie, veredeling plus vers producten en verwerkingstechniek zijn zichtbaar in de eerste week van november 2011.

Tijdens de Fruit Logistica heeft Hagé International de oprichting van een nieuwe unit bekendgemaakt. Deze nieuwe afdeling zal zich richten op de vermarkting van exoten en ready-to-eat fruit. Dit zal gebeuren onder het nieuwe merk 'Solentes'. Tijdens een persvoorstelling op de Fruit Logistica stand heeft Philip Smits, algemeen directeur van de Greenery groep, de nieuwe exotenunit en het nieuwe exotenmerk Solentes van Hagé International voorgesteld.


De complete Nederlandse AGF-keten was afgelopen week weer bijeen tijdens de Fruit Logistica in Berlijn. Met 2.452 exposanten uit 84 landen (2010: 2.314/71) kende de beurs wederom een recorddeelname. Ook de Nederlandse inzending wordt ieder jaar groter. Dit jaar waren er 247 Nederlandse standhouders op de beurs. Opvallend was dit jaar de introductie van QR-codes, die onder meer bij Hermans Suikermais, Eosta en Euro Pool System en TNI Holland werd gepresenteerd. Ook 'social media' lijkt steeds populairder te worden in de AGF-keten. De aanwezige telers en handelaren twitterden heel wat af. AGF.nl maakte diverse fotoreportages van de Nederlandse standhouders, Holland Party, vader & zoon, en Belgische standhouders.


Tijdens de Fruit Logistica te Berlijn hebben The Greenery en SNC Socheleau (Le Verger de la Blottière) een overeenkomst getekend over de aanplant en afzet van Sweet Sensation en Dazzling Gold op de Franse markt. Over een periode van 6 jaar zal 50 ha aangeplant worden.


Haluco heeft samen met telersvereniging Best Growers Benelux (BGB) de locatiecoderingen uit het Frug I Com Service Pack Basic volledig geïmplementeerd in haar bedrijfsinformatiesysteem. Locatiecoderingen, ook wel aangeduid met de term Global Location Number (GLN), zorgen voor verdere optimalisatie van de logistieke processen in de keten. Daarmee zijn Haluco en BGB de eersten in Nederland die hun bedrijfsinformatiesysteem volledig geschikt hebben gemaakt om locatiecoderingen automatisch uit te kunnen scannen gedurende het proces.

The Greenery maakt bekend dat zij een volgende stap zet in het zo kort en efficiënt mogelijk inrichten van de versketen van producent tot consument. Een gevolg hiervan is dat de activiteiten van het distributiecentrum in Maasland verplaatst zullen worden naar het DC te Bleiswijk en andere locaties van The Greenery. Uiteindelijk zal dit resulteren in de sluiting van het DC te Maasland. Het verplaatsen van de activiteiten en infrastructuur zal uiterlijk eind 2011 voltooid zijn. Tot die datum zal The Greenery haar klanten vanuit Maasland blijven bedienen. Voor de betrokken medewerkers treedt het sociaal plan 'Greenforce' in werking.

De Van Rijn Groep en OTC Holland hebben de intentie een samenwerking aan te gaan waardoor voor beide bedrijven de mogelijkheid ontstaat om zich verder door te ontwikkelen op het gebied van Biologische producten. In de beoogde samenwerking zal de Van Rijn Groep een minderheidsbelang nemen in OTC Holland.


Uitgeverij Boekhout bestaat 15 jaar. Daarom bliezen Pieter en Dirian vanochtend vijftien kaarsjes uit.