Spanje: Opbrengsten aardbei, framboos en mandarijn gestegen

De laatste groente- en fruitcampagne, die in 2010/2011 plaatsvond in de provincie Huelva, behaalde zeer goede economische resultaten, volgens de Cajamar Foundation. Gisteren maakte de stichting bekend dat de productie groeide met 7,9%. In de onderzoeksresultaten vielen de aardbeien het meeste op, gevolgd door frambozen, die het vorig seizoen ook goed deden. Mandarijnen stonden bekend als het topproduct van de provincie. Deze drie vruchten zijn “de kracht” van de markt geworden. 

De aardbeienoogst behoudt de eerste plaats in de tuinbouwsector, met een omzetstijging tot 20,7%. Verschillende factoren hebben geleid tot een goede productie, zowel in kwantiteit en kwaliteit (met een toegenomen tonnage van 8,5%), ondanks dat het aantal hectare bebouwing aanzienlijk was verminderd. De groeiresultaten worden gemotiveerd door de goede weersomstandigheden, zowel bij het begin van het seizoen en tijdens de grootste productieperiode, die een gespreide oogst bevorderde dat tot ver in het voorjaar duurde.

Telers van Huelva hebben zwaar geïnvesteerd in frambozen om de sector te diversifiëren. Het Cajamar-onderzoek belicht het feit dat de frambozenproductie vorig seizoen met 37,6% is gegroeid en dat het een gemiddelde prijs van 6,23 euro per kilo heeft bereikt. Deze uitkomsten onderscheiden frambozen van andere bessen die in de provincie geteeld worden, zoals bosbessen en bramen.

De vooruitgang die de citrus heeft geboekt, was gemengd. Uit cijfers bleek dat mandarijnen op de eerste plaats stonden, gevolgd door sinaasappelen. De mandarijn behaalde een stijging van 5,5%, die ook te zien was in de prijs (die groeide met 6,8%). Na in voorgaande jaren zeer goede resultaten behaald te hebben, was dit niet het beste seizoen van de sinaasappel. Dit als gevolg van de opkomst van de zogenaamde varkensgriep, die de vraag naar citrusvruchten, als natuurlijke remedie tegen deze ziekte, deed toenemen. Het resultaat was een prijsdaling van 20,8%, welke niet werd geholpen door de productiestijging (van 9%), wat resulteerde in een waardedaling van de productie van 13,7%.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.