Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zoeken in groenten naar werkzame stoffen tegen schimmelinfecties


Planten kunnen zich met speciale stoffen tegen zonnebrand beschermen. Zwitserse onderzoekers willen nu inheemse groenten systematisch op dergelijke stoffen onderzoeken. Ze hopen hierdoor nieuwe geneesmiddelen te ontdekken, bijvoorbeeld tegen schimmelinfecties.

Bern – Planten hebben moleculen die lichtenergie absorberen of afwenden, zo deelde het onderzoeksbureau Agroscope Changins-Wädenswil (ACW) maandag mee. Daarmee beschermen ze zich tegen zonnebrand. Maar de meeste van de gebruikte beschermstoffen bezitten ook andere biologische en medicinale eigenschappen. ACW-onderzoekers willen dit potentieel nu systematisch onderzoeken. 

Zorgen om schimmelinfecties
De wetenschappers hopen vooral stoffen te vinden die kunnen helpen tegen schimmelinfecties, zowel bij mensen als in de landbouw. Bij mensen zijn schimmelinfecties vooral gevaarlijk voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Bij gezonde mensen veroorzaken ze vooral nagelaandoeningen. Maar artsen maken zich in toenemende mate zorgen om de infecties. De veroorzakers zijn namelijk steeds vaker resistent tegen de bestaande middelen. Dat geldt ook in de plantenteelt. Schimmels als de zogenaamde fusariums, die graan aantasten, kunnen steeds moeilijker in bedwang gehouden worden met de huidige fungiciden. 
Publicatiedatum: