VK: opblaasbare aardappelopslag

Een opblaasbare tijdelijke opslag, ontwikkeld door een aardappelbedrijf uit Noord-Norfolk, vermindert de kosten en creëert nieuwe kansen voor telers. De eenvoudig te bouwen, duurzame structuur is ontworpen om kopzorgen van direct na de oogst op te lossen en ook om grote kostenbesparingen te realiseren, volgens Ian Anderson, directeur van Preva.

De ‘Airstore’, die tot 900 ton aardappelen kan bergen, heeft zijn succes al bewezen bij een van de terreinen van het bedrijf in Little Snoring, in de buurt van Fakenham. “De besparingen zijn absoluut verbazingwekkend”, aldus meneer Anderson, die in de luchtvaart zijn achtergrond heeft. Volgens hem is één van de grootste kopzorgen voor de telers, het brengen van de aardappelen van het veld naar de opslag. Deze nieuwe oplossing maakt het mogelijk om de opslag mee naar het aardappelveld te nemen, wat ten minste 8 pond per ton in transportkosten bespaart.

Anderson had opblaasbare hangars gezien die vliegtuigen beschermen en werden meegenomen naar Irak en Afghanistan. “We doen veel werk met Lamb Weston, zowel in de teelt als in de opslag. Zij daagden ons een paar jaar geleden uit om een goedkopere manier van aardappelopslag te vinden op de korte termijn, dat een deel van de transportkosten zou wegnemen. Het is altijd onrendabel geweest om een gebouw als aardappelberging neer te zetten, dus kwamen wij met het idee van wat we de ‘Airstore’ noemen, om het probleem op te lossen”, vertelt Anderson. Door te werken met Lindstrand Technologies, gevestigd in Oswestry (Shropshire), is er een nieuwe structuur ontworpen, van zwaar materiaal. Het beslaat 22m en kan aardappelen opslaan tot een diepte van 4m in het midden en 3m aan de zijkanten. “Je legt alle 10m-gedeelten uit en voegt ze samen. Dan zet je de ventilatoren aan, en je verwacht dat het bij zo’n massieve structuur uren duurt om omhoog te komen, maar het duurt maar 45 tot 50 minuten voordat het gebouw vorm krijgt. Binnen anderhalf uur staat de ‘Airstore’ recht en vanwege de manier waarop hij is ontworpen, komt hij zelf omhoog.”

Anderson, die voor de opslag Europese rechten heeft verkregen, waaronder graan- en aardappelproducten, zegt dat de ‘Airstore’ waarschijnlijk de kosten van kortetermijnopslag heeft gehalveerd. Hij vertelde ook dat Lindstrand een ander concept aan het ontwikkelen was, dat zich nog in een vroeg stadium bevond. Dit concept noemden zij het ‘pneumatische’ gebouw, waarbij zij muren van balen gebruikten als de zijkant van deze nieuwe structuur. Vorig jaar gebruikten zij met volledig succes de ‘Airstore’, die ongeveer 20 jaar moet meegaan, om de aardappelen op korte termijn op te slaan. “Als je een traditionele opslag wilt bouwen waar 900 ton in past –en we hebben ze onlangs nog gebouwd-, kost het je ongeveer 230 pond per tonne space. Met de ‘Airstore’ liggen de kosten rond de 90.000 pond –ongeveer 100 pond per tonne capital cost.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.