Etienne Leclère, Veiling Haspengouw:

"Perenmarkt laatste weken iets verbeterd"

Tholen - in augustus had de Belgische hardfruitsector te maken met hevig noodweer. "In de verkoop merken we daar op het moment eigenlijk niets meer van", vertelt Etienne Leclère, commercieel directeur van Veiling Haspengouw. "Ik kan niet zeggen dat de hagel de oorzaak is van de mindere prijzen. Een groot deel van de peren is niet geplukt en van de appelen gingen velen direct naar de industrie."

"We verkopen nu ULO-bewaarfruit. Natuurlijk zit er fruit tussen dat een tikje heeft gekregen, maar die zaten er andere jaren ook tussen. De lage prijzen hebben te maken met de hele markt en deze wordt internationaal bepaald."De commercieel directeur verwacht dat de perenmarkt de komende weken wat aan gaat trekken. "De prijs van de Conferenceperen zijn de laatste weken iets verbeterd, twee à vier eurocent beter. Niettegenstaande het grotere volume hebben we een relatief goede afzet aan te stabiele lage prijzen. In de appelmarkt en perenmarkt zijn we sterk afhankelijk van de export. Goede partijen Jonagored vinden vandaag hun plaats op de Russische markt. Bij de Jonagold gaat het wat minder. De vraag in het binnenland is stabiel gebleven."


Directeur van Veiling Haspengouw, Renaat Kuipers, was begin dit jaar in India om de appelen aan te bieden

Sinds februari 2011 exporteert Veiling Haspengouw appelen naar India. "Op dit moment verloopt de export naar dit land relatief rustig", legt Leclère uit. "Tot eind november zitten ze daar nog met binnenlandse producten en ik verwacht dat de export vanaf de tweede helft van december langzaamaan gaat beginnen. Dit jaar was het nadelig dat we iets te laat in de markt waren. We werden toen verdrongen door de importappelen uit het Zuidelijk Halfrond."De appelen werden begin dit jaar goed ontvangen in India. "We weten aan welke specifieke eisen de appelen moeten voldoen. De Indiërs hebben vooral voorkeur voor rode en groene knapperige appelen. Deze kenmerken zijn echt bepalend voor deze markt."

Voor meer informatie:
Etienne Leclère
Veiling Haspengouw
Tongersesteenweg 152
3800 Sint-Truiden
Tel: +32 11 670 611
Fax: +32 11 672 776
www.veilinghaspengouw.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.