"Minder voedselverspilling bij bedrijven als THT wordt afgeschaft"

Bedrijven zullen aanzienlijk minder voedsel verspillen wanneer de overheid wet- en regelgeving en procedures aanpast op twee terreinen. De ‘Ten minste Houdbaar Tot’-termijn (THT) voor niet bederfelijke producten zou afgeschaft kunnen worden. En het zou voor de horeca makkelijker moeten zijn om ontheffingen te krijgen voor het langer dan 2 uur ongekoeld aanbieden van producten die in principe gekoeld moeten zijn.

Deze bevindingen komen voort uit de studie Verminderen van voedselverspilling van het LEI en Food & Biobased Research (beide onderdelen van Wageningen UR). Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) liet de studie uitvoeren omdat volgens het bedrijfsleven de huidige wetgeving voedselverspilling in de hand werkt. Dat past niet bij de doelstelling van het ministerie: in 2015 minimaal 20% minder voedselverspilling in de hele bedrijfsketen. Naast wettelijke oorzaken zijn er ook niet-wettelijk belemmeringen gevonden.

Voedselinformatieverschaffing

Een belangrijke conclusie uit het rapport is dat de wet op de Voedselinformatieverschaffing leidt tot verspilling als gevolg van verkeerde etikettering, te korte en verschillende THT-termijnen voor één type product én onduidelijkheid over wat is toegestaan na het verlopen van de THT-datum. Bedrijven nemen vanwege productaansprakelijkheid onnodig voedsel uit de schappen. De overheid kan ketenpartijen stimuleren om afspraken te maken over de THT-termijnen voor zeer lang houdbare producten. Ze kan ook de mogelijkheid onderzoeken de THT-datum af te schaffen voor niet-bederfelijke producten onder vermelding van de productiedatum.

2-uursborging

In het onderzoek gaven cateraars aan dat zij producten die in principe gekoeld bewaard moeten worden, vaak langer ongekoeld kunnen aanbieden dan de 2 uur die de hygiënecodes voorschrijven. Door deze 2-uursborging gooien bedrijven veel voedsel weg, verpakt en onverpakt. De onderzoekers adviseren het makkelijker te maken om de 2-uursborging te verlengen.

Importcontroles en normen voor gebruik van biociden

Soms wordt voedselverspilling ook in de hand gewerkt door de wet- en regelgeving op het gebied van verontreiniging in levensmiddelen, door lange procedures bij de importcontrole. Daarnaast leggen ketenpartijen zichzelf en anderen strengere normen op om imagoschade te voorkomen.

Reststromen

Ook rest- en afvalstromen kunnen vaak nog tot waarde gebracht worden wanneer sectoren, processen anders inrichten. Bijvoorbeeld door het verwerken van producten met afwijkingen in groente- en fruitketens en door het scheiden van afgeschreven voedingsmiddelen in horeca en supermarkt. Anders inrichten van zulke processen kost echter veel tijd en geld.

Reststromen zijn organische restproducten/bijproducten van de voedselproductie die bij een bedrijf vrijkomen en om diverse rekenen uit het productieproces zijn gevallen.

Bron: Lei.wur.nl


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.