Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Minder voedselverspilling bij bedrijven als THT wordt afgeschaft"

Bedrijven zullen aanzienlijk minder voedsel verspillen wanneer de overheid wet- en regelgeving en procedures aanpast op twee terreinen. De ‘Ten minste Houdbaar Tot’-termijn (THT) voor niet bederfelijke producten zou afgeschaft kunnen worden. En het zou voor de horeca makkelijker moeten zijn om ontheffingen te krijgen voor het langer dan 2 uur ongekoeld aanbieden van producten die in principe gekoeld moeten zijn.

Deze bevindingen komen voort uit de studie Verminderen van voedselverspilling van het LEI en Food & Biobased Research (beide onderdelen van Wageningen UR). Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) liet de studie uitvoeren omdat volgens het bedrijfsleven de huidige wetgeving voedselverspilling in de hand werkt. Dat past niet bij de doelstelling van het ministerie: in 2015 minimaal 20% minder voedselverspilling in de hele bedrijfsketen. Naast wettelijke oorzaken zijn er ook niet-wettelijk belemmeringen gevonden.

Voedselinformatieverschaffing

Een belangrijke conclusie uit het rapport is dat de wet op de Voedselinformatieverschaffing leidt tot verspilling als gevolg van verkeerde etikettering, te korte en verschillende THT-termijnen voor één type product én onduidelijkheid over wat is toegestaan na het verlopen van de THT-datum. Bedrijven nemen vanwege productaansprakelijkheid onnodig voedsel uit de schappen. De overheid kan ketenpartijen stimuleren om afspraken te maken over de THT-termijnen voor zeer lang houdbare producten. Ze kan ook de mogelijkheid onderzoeken de THT-datum af te schaffen voor niet-bederfelijke producten onder vermelding van de productiedatum.

2-uursborging

In het onderzoek gaven cateraars aan dat zij producten die in principe gekoeld bewaard moeten worden, vaak langer ongekoeld kunnen aanbieden dan de 2 uur die de hygiënecodes voorschrijven. Door deze 2-uursborging gooien bedrijven veel voedsel weg, verpakt en onverpakt. De onderzoekers adviseren het makkelijker te maken om de 2-uursborging te verlengen.

Importcontroles en normen voor gebruik van biociden

Soms wordt voedselverspilling ook in de hand gewerkt door de wet- en regelgeving op het gebied van verontreiniging in levensmiddelen, door lange procedures bij de importcontrole. Daarnaast leggen ketenpartijen zichzelf en anderen strengere normen op om imagoschade te voorkomen.

Reststromen

Ook rest- en afvalstromen kunnen vaak nog tot waarde gebracht worden wanneer sectoren, processen anders inrichten. Bijvoorbeeld door het verwerken van producten met afwijkingen in groente- en fruitketens en door het scheiden van afgeschreven voedingsmiddelen in horeca en supermarkt. Anders inrichten van zulke processen kost echter veel tijd en geld.

Reststromen zijn organische restproducten/bijproducten van de voedselproductie die bij een bedrijf vrijkomen en om diverse rekenen uit het productieproces zijn gevallen.

Bron: Lei.wur.nl

Publicatiedatum: