Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: Aardappelteelt bereikt dieptepunt

De aardappelteelt in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorr-Pommeren is nog steeds op zijn retour. Volgens het Bureau voor de Statistiek in Schwerin heeft de aardappelteelt dit jaar een nieuw dieptepunt bereikt. De deelstaat kan zichzelf inmiddels niet meer van eigen aardappels voorzien.

Vijftig jaar geleden was het nog een aardappelparadijs

Dit jaar werd er slechts ongeveer 13.600 hectare gebruikt voor de aardappelteelt. Dat is circa tien procent minder dan het gemiddelde oppervlak in de voorgaande jaren. Hiermee wordt nog maar 1,3 procent van het akkerland door aardappels in beslag genomen. Vijftig jaar geleden lag dit percentage nog op zo’n 15 procent, zo meldden de statistici. Destijds werden er veel meer aardappels als varkensvoer of consumptiemiddel gebruikt.

Consumptieaardappels worden steeds goedkoper

Het verbruik per hoofd van de bevolking is door de jaren heen met één derde gedaald en ligt momenteel op 60 kilogram. Tegenwoordig wordt het grootste deel van de oogst industrieel verwerkt en als pootgoed gebruikt. Terwijl de prijzen voor consumptieaardappelen dalen, stijgen de prijzen van friet en aardappelchips dit jaar wel duidelijk.

Publicatiedatum: