Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw cassave-virus dreigt ramp in Afrika te worden

Er dreigt een ramp in Afrika. Een nieuwe variant van het cassave-virus is opgedoken en dreigt een epidemie te worden. De FAO zoekt naar een duurzame oplossing om telers te helpen. Cassave is een belangrijke plant voor de Afrikanen. Het is een lange bruine vrucht met zetmeelrijk wit vlees en wordt ook wel het brood van de tropen genoemd.

 

Het nieuwe virus wordt Cassava Brown Streak Disease genoemd. Eerder, rond 1990, had Afrika ook last van een Cassave-virus, Cassave Mozaïek Disease. CMD is makkelijk te herkennen: de planten zijn onvolgroeid, gespikkeld met een mozaïek patroon. Helaas voor wetenschappers is het nieuwe virus CBSD veel moeilijker te herkennen. In de vrucht zelf is het bijna niet te zien. Maar in een bepaald stadium van de ziekte is het virus te herkennen aan de veranderende bladeren van de plant. Naarmate de oogsttijd nadert, openbaart het virus zich door de verkleuring van de binnenkant van de knol en dan is hij niet meer eetbaar. Daarom wordt een deel nu al vroeger geoogst.

Telers krijgen hulp van de FAO door onderwijs op de Farmer Fields school. Door middel van een speciaal programma worden de telers begeleid van planten tot oogst. De FAO geeft aan dat ze er alles aan doen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Daarnaast zijn ze dringend op zoek om meer informatie over de omvang en de ernst van de uitbraak te krijgen.

Bron: Mediaglobal.org

Publicatiedatum: