Jan Engelen, Veiling Hoogstraten:

"Het kiwibesseizoen is snel en goed verlopen"

Tholen - In 2010 werd de kiwibes voor het eerst verkocht onder het Hoogstraten-label. Dit jaar lag de Belgische kiwibes voor het eerst op grote schaal in de winkelrekken. Jan Engelen van Veiling Hoogstraten geeft aan dat dit seizoen snel en goed is verlopen. "Het begon 23 augustus, maar eindigde eind september al. Vorig jaar verliep de afzet moeilijk maar dit seizoen was dat het tegenovergestelde. We merken dat de populariteit van het product toeneemt. De kiwibes heeft veel aandacht gekregen en is op grote schaal gepromoot. Dit heeft zeker ook meegewerkt aan de snelle afzet."

"De kwaliteit van de kiwibessen was beter dan vorig seizoen en ook de nieuwe verpakking sloeg goed aan bij de consument", vervolgt Jan zijn verhaal. De kiwibessen zijn voor een korte periode beschikbaar. "We hebben eventueel gedacht om een deel te importeren, maar dat gaat voorlopig nog niet gebeuren.""Het volume was dit jaar flink groter dan in 2010, ongeveer 20 ton. Daarvan was 5 ton bestemd voor de industrie." Jan verwacht dat het volume volgend jaar zal toenemen. "Mogelijk gaan we naar de 30 ton."

Het merendeel van de kiwibessen wordt buiten geteeld. "Het is bijna niet mogelijk om het seizoen te rekken. Natuurlijk kunnen we wel een beetje spelen met de vroege en late variëteiten, maar als het product rijp is moet het worden geoogst." Jan vertelt dat men bezig is geweest met een systeem om de kiwibessen langer te bewaren. "Dat is dit jaar nog niet nodig geweest, maar wie weet, kunnen we volgend jaar het seizoen rekken tot eind oktober. Het hangt ervan af hoe snel de producten dan zijn afgezet."De Belgische kiwibes is het resultaat van vier jaar onderzoek door de geassocieerde faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van Hogeschool Gent, in samenwerking met Veiling Hoogstraten en het bestuur van de provincie Oost-Vlaanderen. Deze samenwerking maakt vanaf dit seizoen de commercialisering van de kiwibes van eigen bodem mogelijk. Het team van Filip Debersaques slaagde er in om de teeltomstandigheden te optimaliseren en een duurzame productie van de kiwibes in ons land en klimaat mogelijk te maken.

Voor meer informatie:
Jan Engelen
Veiling Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
Hoogstraten - België
Tel: +32 3 3400233
Fax: +32 3 3147844
www.veilinghoogstraten.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.