"Het kiwibesseizoen is snel en goed verlopen"
"De kwaliteit van de kiwibessen was beter dan vorig seizoen en ook de nieuwe verpakking sloeg goed aan bij de consument", vervolgt Jan zijn verhaal. De kiwibessen zijn voor een korte periode beschikbaar. "We hebben eventueel gedacht om een deel te importeren, maar dat gaat voorlopig nog niet gebeuren."
"Het volume was dit jaar flink groter dan in 2010, ongeveer 20 ton. Daarvan was 5 ton bestemd voor de industrie." Jan verwacht dat het volume volgend jaar zal toenemen. "Mogelijk gaan we naar de 30 ton."
Het merendeel van de kiwibessen wordt buiten geteeld. "Het is bijna niet mogelijk om het seizoen te rekken. Natuurlijk kunnen we wel een beetje spelen met de vroege en late variƫteiten, maar als het product rijp is moet het worden geoogst." Jan vertelt dat men bezig is geweest met een systeem om de kiwibessen langer te bewaren. "Dat is dit jaar nog niet nodig geweest, maar wie weet, kunnen we volgend jaar het seizoen rekken tot eind oktober. Het hangt ervan af hoe snel de producten dan zijn afgezet."
De Belgische kiwibes is het resultaat van vier jaar onderzoek door de geassocieerde faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van Hogeschool Gent, in samenwerking met Veiling Hoogstraten en het bestuur van de provincie Oost-Vlaanderen. Deze samenwerking maakt vanaf dit seizoen de commercialisering van de kiwibes van eigen bodem mogelijk. Het team van Filip Debersaques slaagde er in om de teeltomstandigheden te optimaliseren en een duurzame productie van de kiwibes in ons land en klimaat mogelijk te maken.
Voor meer informatie:
Jan Engelen
Veiling Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
Hoogstraten - Belgiƫ
Tel: +32 3 3400233
Fax: +32 3 3147844
www.veilinghoogstraten.be