Freshfel blij met intrekking bananenlicenties door EU

Freshfel is verheugd over de beslissing van het EU-comité om de bananenlicenties af te schaffen. Freshfel had al gepleit voor een intrekking van de invoervergunningen voor bananen, omdat dit controle-instrument in hun ogen overbodig werd na de overgang naar een tarievensysteem. Het intrekken van de invoerlicenties treedt naar verwachting per 1 januari 2012 in werking. Jaarlijks importeert de EU ongeveer 4,8 miljoen ton bananen uit derdewereldlanden. Voor de bananen uit de ACP-landen (ongeveer 900.000 ton) zijn sinds 2008 al geen invoercertificaten meer nodig.

Philippe Binard van Freshfel noemt de bananenlicenties omslachtig en duur en volgens hem hebben ze vandaag de dag geen toegevoegde waarde meer. Hij ziet het dan ook als een welkome stap, die voordelen oplevert voor zowel de bananenimporteurs uit de EU als de nationale overheden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.