Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
framboos, bramen en aardbeien

Nieuwe veelbelovende zachtfruitrassen

Tholen - Verschillende nieuwe rassen van zachtfruit zijn of zullen binnenkort beschikbaar zijn via veredelingsprogramma’s van de USDA. 

Framboos
Vintage is een vruchtbare framboos en zeer geschikt voor de verse consumptie. Het is een fel gekleurde, stevige bes met een uitstekende smaak, zei veredelaar Tsjaad Finn van het USDA. De framboos heeft een goede maat en een goede opbrengst. Een nadeel is dat het ras gevoelig is voor wortelrot. Hij adviseert telers de frambozen in verhoogde bedden te planten of andere cultuurmaatregelen te nemen om de blootstelling aan Phytophthora, wortelrot en andere ziektes te beperken. "Het belangrijkste is dat het ras een uitstekende smaak heeft, goed stevig is en een goede heldere kleur", zei Finn.

Drie nieuwe bramen 
Obsidian is een vroeg rijpende braam met een goede smaak. Het ras is vooral ontwikkeld voor de verse markt, maar ondanks het feit dat het ras doornig is, zijn ook verwerkers zeer geïnteresseerd. Dit in tegenstelling tot het ras Marion dat na het ontdooien paars verkleurt, houdt Obsidian haar zwarte kleur na ontdooien.

Onyx is een ras voor de versmarkt en rijpt ongeveer een week na Marion en is iets groter dan Marion. Het heeft glanzende korrels, oogt mooi en heeft een uitstekende smaak, aldus Finn. De bes is stevig en zal bij transport niet snel beschadigen. Newberry is een derde onlangs vrijgegeven bramenras. De variëteit is doornig, groeit krachtig en is productief met grote vruchten. 

Aardbeien
Het USDA introduceerde onlangs ook twee nieuwe aardbeienrassen. Valley Red levert meer kilo’s dan het op grote schaal geteelde ras Totem en heeft grotere vruchten. Het ras heeft een goede smaak en vormt een sterke plant, heeft Finn gezegd. Sweet Bliss, dat voor telers volgend voorjaar beschikbaar zal zijn, geeft volgens Finn een hoge opbrengst met een uitstekende smaak. Het kan worden geteeld voor de verse markt of voor de industrie. 
Publicatiedatum:
Auteur:
©