Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LOF wil witlof beter op de kaart zetten

Witlof is een beetje een ondergeschoven kindje. Jammer, vinden de mensen van Witlofkwekerij LOF. uit Espel. ‘Onterecht’, stelt eigenaar Jan de Vries. ‘Want er zijn zoveel lekkere recepten te verzinnen.’ Om witlof voor eens en voor altijd op de kaart te zetten, houdt hij op 21 november het evenement Dichterbij LOF. Samen met Sonoy, die wel raad weet met de gezonde groente.

Het is in deze tijd van het jaar een drukte van vanjewelste op de boerderij aan de Pilotenweg. Van oktober tot december worden de nieuwe witlofwortels gerooid. ‘Die moeten er voor de vorst uit’, vertelt Margriet de Vries van LOF. ‘We rooien dit jaar erg snel, ik denk dat we een record gaan breken. Het is lekker droog en niet te koud tot nu toe. We zijn snel klaar, vermoed ik.’

LOF. teelt jaarlijks 450 hectare witlof op de polderklei. Zo’n 80 hectare verwerkt het bedrijf zelf. Margriet: ‘Dat verkopen we ook zelf aan groothandelaren, supermarkten en restaurateurs. ’ De overige 370 hectare witlofwortels wordt verkocht aan telers. Die gebruiken de wortels als uitgangsmateriaal voor hun eigen teelt.

In de eigen kweekcellen kweekt LOF. zelf dus ook witlof, het hele jaar door. De lange wortels gaan de cel in met water dat verrijkt is met voedingsstoffen. In het donker en bij een aangenaam temperatuurtje groeit er bovenop de wortel een stronk witlof in 21 dagen. Die wordt daarna ontdaan van de wortel en verwerkt in dozen voor de afnemers. Niets gaat verloren, want de wortels worden weer verwerkt in veevoer.

Jan: ‘Wij ondernemen duurzaam. Het water, dat we gebruiken in de kweekcellen, is regenwater dat na gebruik wordt gezuiverd met riet en hergebruikt.’ Kantoren en kantine worden verwarmd met restwarmte van de koelcellen.
Volgens Margriet en Jan is witlof, dat zijn oorsprong heeft in België, een te onbekende groente in Nederland. En bijna niemand weet dat Flevoland, maar met name de Noordoostpolder, een echt witlofgebied is. ‘Twee derde van alle Nederlandse witlofwortels komt hier vandaan. Ze doen het namelijk heel goed op onze poldergrond.’

Daarom willen de twee de kerngezonde groente meer op de kaart zetten met de informatieve witloflunch Dichterbij LOF. eind november. Hiervoor nodigt het bedrijf relaties, afnemers, leveranciers en culinaire pers uit om samen te praten over witlof. Maar vooral ook om het te eten. ‘We laten ze ons bedrijf zien, maar gaan daarna naar Sonoy voor een lunch met rood- en witlof. Elk gerecht bevat lof, ze krijgen het warm en koud. ’

Meer weten? Kijk eens op www.witlofkwekerijlof.nl

Bron: Flevopost
Publicatiedatum: