Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extract uit schil van granaatappel kan als natuurlijk conserveermiddel dienen

Een extract uit de schil van de granaatappel remt de groei van bacteriën in paté. Dat blijkt uit onderzoek van de leerstoelgroep Levensmiddelenmicrobiologie van de Wageningen Universiteit. Het extract remt de groei van ziekteverwekkende bacteriën op vlees, zoals Listeria monocytogenes, enkele Bacillus stammen, E. coli en Staphylococcus aureus. Daarmee kan het dienen als natuurlijk conserveermiddel. Binnenkort publiceren de Wageningse onderzoekers over hun studie in het wetenschappelijke tijdschrift Food Control.

De onderzoekers testten de conservering door toevoeging van de ziekteverwekker Listeria monocytogenes en het extract aan vleespaté. Daarbij werd de paté onder verschillende temperaturen bewaard. Bij 4 graden Celsius was er aanzienlijke groeiremming van de bacteriën in paté met extract in vergelijking met gewone paté. Bij hogere temperaturen nam de antimicrobiële werking van het extract af. Voorts beschermen de stoffen in de granaatappelschil beter tegen Listeria dan tegen E. coli. Toch heeft het extract potentie als natuurlijk conserveermiddel van vlees, stellen de onderzoekers. Vooral als het vlees goed gekoeld is in de productieketen.

Uit ander onderzoek was al gebleken dat het extract een antibacteriële werking had, maar het effect op Listeria monocytogenes was nog niet duidelijk beschreven. Het extract remt de groei van de bacteriën, maar doodt ze niet. In combinatie met andere groei remmende behandelingen kan het extract echter interessant zijn voor toepassing in de levensmiddelenindustrie. Wel moet nog nader worden onderzocht of het extract invloed heeft op de kleur en smaak van het vleesproduct.

Bron: Resource - Wageningen UR,
Publicatiedatum: