Appels slechter voor tanden dan koolzuurhoudende drank
Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die appels aten 3,7 keer meer kans op schade aan het gebit hebben, terwijl degenen die een koolzuurhoudende drank hadden gedronken geen extra risico liepen. Ze ontdekten ook dat sommige appels meer dan vier theelepels suiker bevatten.
Onderzoeksleider professor David Bartlett zei: "Het gaat niet alleen over wat we eten, maar hoe we het eten”. Hij voegde eraan toe: "Artsen zeggen terecht dat het eten van appels goed is, maar als je ze langzaam eet kan de hoge zuurgraad schade doen aan je tanden. De drankjes die het meest geassocieerd worden met tandbederf, vooral cola, toonden geen verhoogd risico. "
De onderzoekers vonden ook dat wijn en bier het risico van tandheelkundige schade kan vergroten en dat vruchtensap meer schade aan het glazuur in de buurt van het tandvlees veroorzaakt. Voedingsdeskundige Glenys Jones suggereert dat mensen niet zouden moeten afzien van het eten van appels en het drinken van zure vruchtensappen, maar in plaats daarvan alternatieven zoeken voor het minimaliseren van de tandheelkundige schade.