Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mexico: Appelproductie gestegen; druivenproductie gedaald

De Mexicaanse productie van appels en peren zal naar verwachting licht stijgen dit seizoen. De koude temperaturen hebben echter wel een nadelig effect op de oogst van tafeldruiven volgens een rapport van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA). Het wereldwijde informatienetwerk (GAIN) van het USDA schrijft in het rapport ‘Fresh Deciduous Fruit Annual’ dat de appelproductie van de Mexicaanse staat Chihuahua zal stijgen door betere en intensievere management technieken. Het rapport voorspelt 605,000 metrische ton (MT) appels in 2011-12, 25,200 MT aan peren en 210,000 MT aan druiven.

Appelen

Dit betekent dat de appelproductie met 3,2% stijgt ten opzichte van 2010-11, maar door het droge weer zijn er wel minder grote vruchten. Het totale teeltgebied zal lichtelijk dalen gedurende het aankomende seizoen. De staat Chihuaha is verantwoordelijk voor 43% van de totale oppervlakte, gevold door Durango (18%) en Puebla (14%).

De telers geven aan dat dit oppervlakte niet groeit vanwege hogere productiekosten, beperkte kredietbeschikbaarheid en waterschaarste.
Producenten in Chihuahua gebruiken over het algemeen beter ontwikkelde technologie dan in de andere staten waardoor de kwaliteit van de appels ook beter is. De grootschalige en technologisch ontwikkelde telers in Chihuahua vervangen hun oude boomgaarden door nieuwe boomgaarden met een grotere boomdichtheid.

Ook wordt er meer geïnvesteerd in gekoelde opslagfaciliteiten waarin gebruik wordt gemaakt van hagelbescherming. Volgens de telers wordt 40% van de appels gekweekt met behulp van vooruitstrevende technologie.

Volgens het rapport bestaat 41% van de geteelde appels in Mexico uit de Golden Delicious variant en 34% uit de Red Delicious.De Galia appel beslaat momenteel 5% van de totale productie, maar wint nog steeds aan terrein. Appels met een hoge dichtheid beslaan momenteel 30% van de boomgaarden in Chihuahua.”

Peren

Vanwege hoge productiekosten en de beperkingen die watergebrek en ziektes met zich meebrengen, wordt er niet heel veel geïnvesteerd in de perensector. Toch zijn sommige telers aan het experimenteren met varianten die beter bestand zijn tegen ziektes en een langere houdbaarheid hebben. In de staten Michoacan, Puebla en Morelos worden de meeste peren geproduceerd. Samen zijn zij verantwoordelijk voor 76% van de perenproductie in Mexico.

Druiven

In de staat Sonora wordt 82% van de tafeldruiven geproduceerd, maar er gaan wijngaarden verloren vanwege de hoge productiekosten. Veel telers beginnen nu nieuwe wijngaarden in de staat Baja California omdat de weersomstandigheden hier beter lijken te zijn. De hoeveelheid geplante druiven in het marketingjaar 2011/12 is naar verwachting slechts een klein beetje hoger dan in 2010/11 vanwege de hoge productiekosten.

Het goede exportseizoen en de goede internationale prijzen moeten de producenten bemoedigen om hetzelfde oppervlakte als vorig jaar te behouden. Het rapport concludeert dat de productiekosten de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl uitbreiding moeilijk is vanwege watergebrek in de aquifers van Sonora.

Bron: freshfruitportal


Publicatiedatum: