Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
groeiende vraag

VS: recordoogst pitachenoten

Na de twee maanden durende oogst van pistachenoten kunnen de plukkers met tevredenheid terugkijken. De oogst was voor een hersteljaar, de pistacheboom wisselt per jaar van productiviteit, heel erg goed. En dat na een recordjaar waarin de bomen 240 mln kilo opbrachten, de grootste oogst in de geschiedenis van de Amerikaanse pistacheteelt en een significante stijging ten opzichte van 2009 toen de oogst maar 160 mln kilo was.De prijzen blijven opvallend genoeg ook erg goed. Er werd dit jaar geanticipeerd op een oogst van tussen de 181 en 204 mln kilo, uiteindelijk werd dat 194 mln kilo. Opvallend veel, maar door de hoge vraag naar pistachenoten vindt Richard Matoian, executive director American Pistachio Growers, dat geen probleem.

Ook de kwaliteit van de nootjes was erg goed. Het percentage, dat niet natuurlijk open ging, was erg laag. Door de hoge prijzen kunnen telers voldoende investeren in het voorkomen van ziekten en ongedierte. Daardoor is de oogst per hectare omhoog gegaan van gemiddeld 1364 naar gemiddeld 1773 kilo per hectare.

Californië voorziet op dit moment 98% van de vraag in de VS, Arizona en New Mexico nemen de overige 2% voor hun rekening. Matoian ziet kans voor vooral Arizona om te groeien in de pistacheteelt. Voor 2017 verwacht hij een oogst van 364 mln kilo dankzij de groei in de markt. In 2004 werd er gemiddeld 3700 hectare beplant met pistachebomen. Sinds die tijd zijn daar 10.000 tot 12.000 extra hectare per jaar bij gekomen. Voor een gewas dat permanent staat, is dat erg veel. Maroian ziet geen problemen in deze uitbreiding. Hij verwacht kansen op de Chinese, Indiase en Europese markten.

De gemiddelde prijs per kilo is 3,62 euro. Paramount heeft een minimum van 3,40 per kilo maar dat bleek door de hoge kwaliteit en goede marketing niet nodig te zijn.
Door de hoge prijzen zijn veel telers van plan verder te gaan met het investeren in de pistache-industrie.
Publicatiedatum: