Uitvoer verse Nederlandse groenten en fruit in september nog niet hersteld

Er is in de eerste drie kwartalen van 2011 8% minder verse groente en fruit van Nederlandse origine (exclusief uien en producten met industriële bestemming) uitgevoerd dan in dezelfde periode in 2010. In de eerste negen maanden van 2011 bedroeg de uitvoer 1.654 miljoen kg, tegen 1.799 miljoen kg in 2010. In september 2011 werd 2% minder geëxporteerd dan in september 2010.

Uit een vergelijking van de periode januari t/m september 2011 met dezelfde periode in 2010 blijkt het volgende:
  • De uitvoer naar Duitsland is 12% gedaald, van 730 naar 644 miljoen kg. Er is vooral minder komkommer, tomaat, paprika, peen, spruitkool en ijsbergsla naar Duitsland gegaan, maar wel meer witte kool en asperge.
  • De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is met 9% afgenomen, van 290 naar 265 miljoen kg. Er is minder appel, peer en glasgroente naar het VK uitgevoerd.
  • De uitvoer naar Rusland is met 15% gedaald, van 81 naar 69 miljoen kg. Er is meer witte kool en tomaat naar Rusland uitgevoerd, maar de uitvoer van peer, peen, aubergine en paprika is lager uitgevallen. In de maanden augustus en september is de uitvoer van peer naar Rusland wel flink aangetrokken.
  • De uitvoer naar Frankrijk is 18% gedaald, van 114 naar 93 miljoen kg. Er is minder hard fruit, sluitkool, tomaat en komkommer naar Frankrijk gegaan, maar wel wat meer aubergine en paprika.
  • De uitvoer naar Zweden is met 2% afgenomen, van 88 naar 87 miljoen kg. Zweden heeft minder hard fruit en peen uit Nederland ingevoerd maar wel meer prei en glasgroenten.
  • De uitvoer naar Italië is 2% gestegen, van 66 naar 67 miljoen kg. Italië heeft meer paprika, tomaat en peer afgenomen maar minder witlof, witte kool en peen.
  • De uitvoer naar Polen is met 21% toegenomen, van 47 naar 58 miljoen kg. Er is meer hard fruit, komkommer, rode kool en prei naar Polen uitgevoerd.
Bron: Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.