Vijftig CryoTech koelmachines voor Spar

Buurtsupermarktketen SPAR rust vijftig voertuigen uit met een CryoTech koelmachine van Thermo King. Dit is een onmiskenbare blijk van vertrouwen in de nieuw ontwikkelde, stille en milieuvriendelijke techniek van Thermo King. De machines worden gebouwd op bakwagens en op opleggers die alle gereden worden door huisvervoerders Peter Appel en Appel-Bosman Transport. Voor de bak- en trailer opbouwen tekent Heiwo.

SPAR, een keten die uit circa 450 SPAR en Attent winkels bestaat, geldt als pionier op het gebied van CryoTech koeling. “In 2009 hebben we de eerste koelmachine opgebouwd op één van onze trailers”, aldus Nico Kuipers van Spar holding. "CryoTech koeling was toen al een begrip bij onze Noorse collega's. Daar hebben we ons eerst georiënteerd."

Al snel bleek dit milieuvriendelijke koelsysteem veel voordelen te bieden. Hoewel Nederland doorgaans beduidend warmer is dan Noorwegen, bleek CryoTech prima te werken. De stilte van het systeem en de effectiviteit bleken even goed als in een land met doorgaans lagere buitentemperaturen dan in Nederland. “We hebben nog even gevreesd voor een ongunstiger CO2-verbruik, maar dat bleek in de praktijk alleszins mee te vallen. Het is mooi dat een restgas als CO2 hergebruikt kan worden, in plaats dat het in het milieu terecht komt."

Alle reden dus om de vloot uit te breiden met CryoTech machines op de laadbakken van SPAR. Maar daartoe is er nog een tankstation nodig waar de werkstof van dit koelsysteem, CO2, getankt moet kunnen worden. Hier heeft Thermo King het initiatief genomen en op hetzelfde bedrijventerrein als waar SPAR sinds vorig jaar huist in een hypermodern warehouse, een tankstation in de nabijheid van de SPAR locatie gerealiseerd.“Rond nieuwe techniek speelt vaak een kip of ei kwestie, dat was ook hier het geval. Uiteindelijk is er door de bemiddeling van Thermo King hier een tankpunt gekomen dat de toets van alle kritiek kan doorstaan”, aldus Kuipers. De vijftig eenheden van SPAR worden dagelijks ingezet in de distributie van verse goederen naar de SPAR en Attent winkels. “Peter Appel Transport en Appel-Bosman Transport zijn hierin onze partner. Deze bedrijven hebben aangetoond mee te willen denken om te komen tot milieuvriendelijker vervoer van onze goederen. De chauffeurs van deze bedrijven weten precies hoe ze met CryoTech koeling om moeten gaan”, zegt Nico Kuipers.

Sinds de eerste contacten met SPAR, heeft Thermo King inmiddels al enkele tientallen CryoTech machines verkocht aan diverse specialisten in de landelijke versdistributie. Het tankstation in Waalwijk is het vijfde in Nederland. Er kan ook CO2 getankt worden in Apeldoorn, Amsterdam, Heerenveen en Zwolle. Locaties in Hengelo en Alkmaar zijn in voorbereiding. Het is een maatschappelijk belang dat deze werkstof ongehinderd beschikbaar is voor het wegvervoer en dan met name voor de landelijke distributie van verse en bevroren goederen. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.