Nieuwe aardappelrassen in Abu Dhabi

Verenigde Arabische Emiraten – De Adora aardappel in de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) kan binnenkort concurrentie verwachten van drie andere aardappelrassen. Een proefproject wordt uitgebreid naar meer dan 42 hectare. Van de drie rassen komen er twee uit Nederland en één uit Frankrijk. Het gaat om de Mondial en Sagitta (Nederlands) en Safrane (Frankrijk). De aardappelen komen als aanvulling op de Adora, een ras dat al langer op de markt was. 

Het proefproject is opgezet door Adu Dhabi’s FSC (Farmers Service Centre), een overheidsorgaan dat als doel heeft de landbouw in Abu Dhabi te moderniseren. Christopher Hirst, chief executive; “Pootaardappelen zijn erg beperkt in Abu Dhabi.” Afgelopen december ontving het project 150 ton Mondial, Adora en Volumia pootaardappelen. Het pootgoed werd gebruikt voor commerciële teelt op 350 bedrijven op de eilanden Liwa en Delma voor de kust van de VAE. Er werd ook kleine hoeveelheden pootgoed gekocht: Kenita, Saggita, Sifra en Silvana als experiment. In totaal brachten de commerciële en experimentele velden 800 ton aardappelen op. 

Zeventien procent van Abu Dhabi’s landbouwgrond wordt nu beschikbaar gesteld aan de aardappelteelt. Er zal tussen nu en midden-december geplant worden. De eerste oogst wordt verwacht in mei en er wordt gehoopt op een opbrengst van zeker 4000 ton. Mr Hirst is er van overtuigd dat locale aardappelen cruciaal zullen zijn voor de voedselvoorziening in de VAE, omdat aardappelen tot wel 8 maanden opgeslagen kunnen worden. 

De locale aardappelen zouden aftrek kunnen vinden bij bedrijven zoals Mr Krisp en Bakemans. Die gebruiken 200 ton aardappelen per maand. Op dit moment importeren ze nog Lady Rosetta aardappelen, maar er wordt gekeken of de overstap naar de locale aardappelen rendabel zou zijn. Andere bedrijven in Adu Dhabi hebben ook al hun interesse getoond.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.