Finse pootgoedvermeerderaar verhoogt productie met aeroponics

Tholen - Het Finse Seed Potato Centre Ltd heeft een nieuwe methode ontwikkeld voor de productie van pootaardappelen. De methode maakt gebruik van het aeroponic groei systeem. Deze methode, waar twee en een half jaar aan gewerkt is, is zeer efficiënt omdat het aantal knollen per plant vertienvoudigt in vergelijking met traditionele methoden.

De Finse pootgoedvermeerderaar is een van de eerste bedrijven in Europa die de methode gebruikt op commerciële schaal. Volgens directrice Lauri Juola zijn slechts een paar bedrijven in Europa in het bezit van het systeem die bijna net zo geavanceerd zijn. Het project is gedeeltelijk gefinancierd door het Symbio project van Tekes en trekt grote belangstelling op mondiaal niveau. "Het project combineert geavanceerde technologie met traditionele agrarische kennis", zegt Juola.

Het systeem is gebaseerd op de wortelgroei van de aardappel. Zonder grond of groeimedium hangen ze in de lucht in een donkere, gesloten kamer, de stam wordt blootgesteld aan licht boven de kamer. De wortels worden beneveld met een voedselrijke oplossing in nauwkeurig gedefinieerde intervallen. De samenstelling van de oplossing is op maat gemaakt voor elke soort en in elk groeistadium.

Pootaardappelvermeerdering is een lang proces en begint met de teelt van knollen in de kas. Het aeroponic systeem zal worden toegepast bij dit stadium. De productie begint met genetisch zuivere en ziektevrije planten in steriele laboratoriumomstandigheden. De zaailingen werden van oudsher geplant in een veenmosbed in een kas, maar de aeroponics methode gebruikt geen turf, mos of een ander groeimedium.

Bij de traditionele teelt genereert een aardappelplant 4-8 miniknollen na een groeiperiode van 3-4 maanden, waarna ze worden geoogst. Volgens teeltmanager Jukka-Pekka Palohuhta van SPK is met het nieuwe systeem het aantal knollen tot bijna 100 per plant gestegen. "Niet alle knollen worden op hetzelfde moment geoogst. In plaats daarvan oogsten wij ze gedurende een lange periode en alleen knollen van een bepaalde grootte. Dit stimuleert de plant bij de productie van nieuwe knollen, "zegt hij.

Door de nieuwe methode kunnen nieuwe veelbelovende rassen sneller worden gelanceerd op de Finse markt en wordt onze afhankelijkheid van buitenlands pootgoed minder. "De productiekosten per eenheid zullen ook aanzienlijk dalen door een aanzienlijk groter aantal knollen in vergelijking met de beperkte productiecapaciteit in een kas", concludeert Palohuhta. Het Finse Seed Potato Centre produceert ongeveer 13 miljoen kilo aardappelen per jaar, waarvan 7 tot 7,5 miljoen kilogram pootaardappelen.

Bron: Fins Seed Potato Centre Ltd

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.