Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk netto-importeur groenten en fruit

Frankrijk is een netto-importeur van verse groenten en fruit: het importeert meer dan het exporteert. Frankrijk is ook het belangrijkste doorvoerland van Marokkaanse producten, die via Frankrijk hun weg vinden naar alle landen van de EU. Het areaal van de groente- en de fruitteelt in Frankrijk neemt af. Ook de productie vertoont een dalende lijn.

Importgroenten stabiel

Jaarlijks importeert Frankrijk tussen de 1.600 en 1.700 miljoen kilo verse groenten. De belangrijkste importgroente in Frankrijk is de tomaat. Dat komt vooral omdat de export van Marokkaanse tomaten naar de meeste EU-landen via Frankrijk gaat. De tomateninvoer is in de periode 2006-2009 sterk gestegen maar in 2010 weer iets gedaald. De invoer uit Spanje, het belangrijkste herkomstland van importgroenten in Frankrijk, lijkt de laatste jaren gestabiliseerd te zijn. Nederland komt na Marokko en België op een vierde plaats van exporteurs van groenten naar Frankrijk. Frankrijk importeert vooral Nederlandse groenten in de zomermaanden. Dat komt omdat een belangrijk deel van het assortiment dat Frankrijk uit Nederland importeert uit glasgroenten bestaat. Behalve glasgroenten importeert Frankrijk vooral ui, champignon en sluitkool uit Nederland.

Import fruit stijgt

De invoer van vers fruit in Frankrijk is toegenomen in de periode 2006 – 2010, van 2.678 naar 2.912 miljoen kilo. Banaan, sinaasappel en mandarijn zijn het belangrijkste importfruit, gevolgd door peer en appel. De import van citrusfruit is redelijk stabiel geweest in de afgelopen jaren, rond de 1.000 miljoen kilo. De stijgende lijn in de fruitinvoer is vooral te danken aan peer, appel en exoten. Spanje is met een importaandeel van 42 procent verreweg het belangrijkste herkomstland van ingevoerd fruit in Frankrijk. Het grootste deel van het fruit dat Frankrijk uit Nederland importeert bestaat uit doorgevoerd importfruit. Nederlands fruit dat naar Frankrijk wordt uitgevoerd, is vooral hard fruit.

Export groente stijgt door re-export

De uitvoer van groenten uit Frankrijk is in de periode 2006 – 2010 gestegen van 899 naar 935 miljoen kilo. Dat is voor een deel te danken aan de doorvoer van importgroente, met name uit Marokko. De top 5 van exportgroenten in Frankrijk bestaat uit tomaat, bloemkool, sperziebonen, uien en peen. Bij tomaten speelt de doorvoer van Marokkaanse tomaten een belangrijke rol. Bij de andere groenten uit de top 5 gaat het vooral om Frans product. Jaarlijks exporteert Frankrijk tussen de 210 en 220 miljoen kilo verse groenten naar Duitsland, de grootste exportbestemming. De uitvoer naar Spanje, de tweede bestemming, is tussen 2006 en 2010 gestegen van 100 naar 130 miljoen kilo. Naar België en het Verenigd Koninkrijk is de export de laatste jaren afgenomen.

Fruitexport schommelt

In de periode 2006 – 2010 heeft de uitvoer van fruit uit Frankrijk geschommeld tussen 1.257 en 1.434 miljoen kilo per jaar. Het belangrijkste exportfruit is appel, waarvan de export van jaar tot jaar nogal kan variëren. Op de tweede plaats komt banaan, een doorvoerproduct. De bananenuitvoer vertoont duidelijk een stijgende lijn in de periode 2006 – 2010. Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn de belangrijkste bestemmingen voor de uitvoer van fruit uit Frankrijk, gevolgd door Italië, Nederland en België. De Franse fruitexport naar Nederland bestaat voor het grootste deel uit appel.

Wilt u meer weten?

Voor meer informatie over het project "Marktmonitor groenten en fruit Frankrijk 2011", (PT 2011-68) kunt u contact opnemen met Peter van der Salm, p.vandersalm@tuinbouw.nl. Rapporten zijn voor sectorgenoten, via MijnPT, gratis te downloaden of aan te vragen bij John Claassen via telefoonnummer 079 - 34 70 633 of per e-mail j.claassen@tuinbouw.nl.

Bron: Productschap Tuinbouw
www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: