Malta: vroege aardappelexporteur Raphael Scerri

"Voldoende Alpha pootgoed is onze grootste uitdaging"Tholen - Midden op het kleine eiland Malta, met een oppervlakte van twee keer het eiland Tholen, ligt de groothandelsmarkt Ta Qali. Van de achttien groentehandelaren en dertien fruitgrossiers is er één die naast zijn groentehandel ook een 'baby' heeft: de aardappelhandel Quality Fruit & Vegetables. Eigenaar Raphael Scerri is de derde generatie die het bedrijf runt. Tot 2004 trad Raphael op als tussenpersoon voor de Maltezer regering die haar aardappelen jaarlijks verkocht aan Daalimpex. Daarna werd hij zelfstandig exporteur naar voornamelijk Nederland.

"Van oudsher is Nederland de belangrijkste afnemer omdat wij Alpha teelden die de Hollandse huisvrouwen rondom Koninginnedag willen eten", vertelt Raphael. Hij exporteerde in het begin naar diverse agf-handelaren maar uiteindelijk vond hij de juiste partner in aardappelhandel Altena met wie hij nu enkele jaren samenwerkt. "Onze vroege oogst sturen we naar Kees Schouten en in het najaar ontvangen wij aardappelen en pootaardappelen uit Nederland". Katharina, de vrouw van Raphael, draagt zorg voor de GlobalGAP-certificering van de telers.

Klik hier voor de fotoreportage

Alpha en Alexia

Malta is een klein eiland. Het heeft echter wel twee keer een aardappeloogst: een voorjaars- en winteroogst van beide 7000 ton. De voorjaarsoogst wordt geëxporteerd en de winteroogst houden de Maltezers voor zichzelf. Van de 7.000 ton aardappelen, die beschikbaar komen van de vroege oogst, bestaat 5.000 uit het ras Alpha. Raphael: "Onze belangrijkste afnemer wil voornamelijk Alpha aardappelen maar zij brengen maar 28 ton per ha. op. Verder is onze grootste bedreiging dat het steeds moeilijker wordt om aan Alpha pootgoed te komen. Wij doen nu proeven met het ras Alexia van Schaap Holland en die zien er veelbelovend uit. De opbrengst is 50% hoger."

"We exporteren ook naar Denemarken en telen speciaal hiervoor het ras Folva. In het verleden werden de aardappelen voornamelijk op het andere kleinere eiland Gozo geteeld. Maar voor de Alpha aardappelen is rode grond nodig en Gozo heeft gele grond. Daarom heeft de teelt zich verschoven naar Malta en worden op Gozo nu voornamelijk tomaten voor de industrie geteeld", zegt Raphael.


Raphael Scerre met zijn zoon en in het midden neef en grote aardappelteler Michael

Geen aardappelmoeheid

Een belangrijke aardappelleverancier van Quality Fruit & Vegetables is neef Michael. Hij behoort tot de drie grootste aardappeltelers die het eiland kent. Michael is jaarrond druk in de weer met de aardappelteelt: land klaarmaken, poten, beregenen, oogsten en dat twee keer per jaar. Op Malta mag onbeperkt op dezelfde stuk grond aardappelen geteeld worden. Michael: "Wij kennen gelukkig geen aardappelmoeheid. Ik vermoed dat de hete zomer alle sporen van de vorige oogst uitwist. Rondom zijn huis en verspreid in de omgeving vind je de karakteristieke ommuurde aardappelvelden. Waarom al die muren? "De Arabieren zijn er in het verre verleden mee begonnen om de stenen, die zij in hun land vonden, aan de rand op te stapelen zodat ze daar de volgende keren geen last meer van zouden hebben."

Promotie

De Maltezer aardappelen worden met een rooier op rijen gelegd en daarna met de hand in kratten van 25 kg afgevoerd naar de sorteer- en pakstations. Raphael: "Hierdoor zijn onze aardappelen gevrijwaard van beschadigingen. En onze afnemers waarderen de kwaliteit. Toch proberen we onze horizon te verbreden en stonden we afgelopen januari met aardappelen en nog meer producten van ons eiland op de Grüne Woche in Berlijn."

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Quality Fruit & Vegetables
Rafaél en Katerina Scerri
Tel: 0035 699 495 047

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.