Eerste citrus wordt deze week geplukt

GR Organics positief na bezoek aan Griekse biotelers

Na al de negatieve publicaties rondom Griekenland was het volgens GR Organics hoog tijd om positief nieuws uit Griekenland te brengen. En soms moet je goed nieuws gaan halen. Dat heeft Peter Abma, één van de eigenaren van GR Organics, vorige week gedaan. De importeur van biologisch geteeld groente en fruit uit Griekenland bracht een bezoek aan de westkust van de Peloponnesos om poolshoogte te nemen betreffende het citrus en de kiwi's.

"Ook dit jaar ben ik weer positief verrast. Waar waar wij als citrusimporteurs ons best doen om als eerste de Europese Navelina's en Clementines binnen te halen vanuit Spanje en Italië, lopen die Griekse telers nog eens kritisch met een mes en een brixmeter door de bomen heen. Hier en daar plukken ze een vrucht, proeven hem en meten de brixwaarde. Er wordt pas hard 'Kala' geroepen als de brixwaarde over de 13 gaat. Eerder wordt er niet geplukt", vertelt Peter Abma.


Fruit als cadeautje

Ieder jaar is het biofruit uit Griekenland twee tot drie weken later op de markt dan het fruit uit andere Europese landen. "En wij maar op die telers inpraten dat we al fruit kunnen kopen uit andere landen", zegt Peter, "maar als je kritisch gaat kijken naar de gestookte, dus geforceerde mandarijnen uit andere Europese landen, dan word je daar niet altijd blij van. Voor ons is het heel belangrijk dat fruit de vervanger van snoep voor kinderen is. Daarom gaan we vooral voor lekker fruit, het gaat niet om de eerste aankoop. Zoveel mogelijk herhalingsaankopen creëren, dát is ons vak", aldus Peter.


Gezamenlijk doel

Sinds de oprichting in 2009 werkt GR Organics al met dezelfde telersgroep in Griekenland voor het citrus. "Vanaf dag één was er al een klik. We begrijpen elkaar en hebben ook geen leverancier-/klantrelatie. We hebben hetzelfde gezamenlijke doel. De markt voorzien van lekker, biologisch geteeld fruit en een goede opbrengst realiseren voor de telers om hun te motiveren om vooral door te gaan met biologisch telen."

"We hebben de afgelopen 2½ jaar van elkaar geleerd en zijn nu zelfs op een punt gekomen waar we alle klantspecifieke wensen gewoon in het verpakkingsbedrijf in Griekenland realiseren. Dat scheelt enorm veel extra kosten en geeft ons een goede positie in de markt."


Vertrouwd adres

Peter geeft aan dat Griekenland zeker niet achterloopt op het gebied van biologisch telen. "De groep van 28 citrustelers wordt professioneel aangestuurd. Ik ben zelfs bij een teler op het land geweest die een boomgaard heeft van honderd hectare. Dat is honderd hectare passie en erg veel sinaasappelen en clementines. De vruchten zagen er op de bezochte boomgaarden erg gaaf uit. Omdat ze nog niet erg veel koude nachten achter de rug hadden, bleef de kleur nog iets achter. Echter op het moment van de bezoeken ging zowel de dag- als de nachttemperatuur omlaag. Jammer voor mij, maar erg goed voor het citrus.""We hebben wat Navelina's met een brix boven de twaalf gevonden, maar dat was een uitzondering. Omdat de nachten vanaf mijn bezoek koud blijven, gaat het wel erg hard met het kleuren van het fruit én de brixwaarden."

De verwachting is dat half of eind deze week de eerste serieuze volumes geplukt gaan worden. Deze worden vervolgens klaargemaakt voor transport en geladen, met bestemming Nieuw Vennep. Peter verwacht een mooi seizoen, dat naar verwachting tot eind april zal gaan duren.

GR Organics International
Marktweg 25
2153 PG Nieuw-Vennep
0252 620948
peter@gr-organics.nl
www.gr-organics.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.