Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Walter Geuens, Greenpartners:

"Tuinbouw voor ondergang behoeden door samenwerking"

Tholen - Vanaf 15 november 2011 zal de fusie tussen Greenpartners en Veiling Brava operationeel zijn. De naam van de nieuwe coöperatie blijft nog even een verrassing, daar zijn de partijen nog over bezig. Walter Geuens, afgevaardigd bestuurder van Greenpartners, benadrukt het belang van samenwerking in deze moeilijke tijd. "In het belang van het voortbestaan van de tuinbouw moeten we samenwerken."



De samenwerking tussen Greenpartners en Brava begon twee jaar geleden op het gebied van bio, maar aan een mogelijke fusie werd pas in juni 2011 gedacht. "We kwamen erachter dat van de tien grootste klanten van beide bedrijven er negen gemeenschappelijk zijn. Het is toch te gek dat twee kleintjes dezelfde klanten bedienen en niet samenwerken? Hiermee kunnen we continuïteit vasthouden en grotere hoeveelheden leveren." Beide organisaties blijven in dezelfde plaatsen gevestigd. Greenpartners in Sint-Katelijne-Waver en Veiling Brava in Zellik en Kampenhout.



In het verleden heeft Greenpartners interesse getoond in het glastuinbouwproject in Terneuzen. "We waren hier al mee bezig, maar door de financiële crisis en de daaropvolgende economische crisis is dit tijdelijk opzij geschoven. Toch blijft dit een aspect in ons toekomstplan. We zijn altijd op zoek naar organisaties om samen te werken." Het aantal telers dat zich aansluit bij Greenpartners heeft een tijd stilgelegen. "Er zijn er meer die stoppen dan dat er erbij komen. Maar ik verwacht dat deze trend binnenkort terug zal omslaan."

Samenwerking, kosten deken, betere telersprijzen

"Het lijkt nu een evolutie in de tuinbouw dat men probeert te winnen en kijkt hoe anderen vallen. Maar zo werkt het niet, er zijn nooit winnaars, maar altijd verliezers. We moeten minder over concurrentie praten maar over de raakvlakken en samenwerken met alle actoren in de keten, anders wordt dit de ondergang van de tuinbouw!" De afgevaardigde bestuurder ziet ook dat samenwerking in deze sector moeilijk is. "Iedereen wil eigen kost verdienen en is vooral individualistisch bezig". Geuens legt uit dat het nadeel van alleen werken is dat ieder zijn eigen kosten berekend in de prijs. Als we meer gaan samenwerken, kunnen de kosten worden gedeeld en worden ook de telersprijzen beter." Volgens Walter mag Europa hier best een groter aandeel in betekenen. "Ze willen graag dat voedsel goedkoop blijft, maar telers willen verdienen. In andere landen worden veel subsidies gegeven, maar waar wil Europa met ons naartoe?"



Nogmaals onderstreept Walter het belang van samenwerking. "We moeten er met z'n allen over nadenken wat we eraan gaan doen, anders is het over een jaar echt over. Dit jaar is al slecht genoeg geweest, het is nu een kwestie van overleven. De sector moet zelf de touwtjes in handen nemen, dit doet niemand anders voor ons." Volgens hem zijn er verschillende zaken van groot belang voor een verandering. "We moeten kijken naar wat de klant wil, overproductie heeft geen zin. Ook het koopgedrag van de consument is veranderd. Als het vroeger goedkoop was, kochten ze meer. Nu koopt men veel bewuster en wil een prijs betalen voor goede kwaliteit. Een ander aspect is de veranderde consumptie. Jongere mensen gaan steeds meer voor gemak, kant-en-klaar en snelheid, daar moeten we op inspelen. Straks gaat de versmarkt het nog verliezen van de industrie die bewerkte maaltijden levert. We kunnen als sector veel meer bijdragen aan de productie van dit soort zaken."



Les voor toekomst

Walter is het niet eens met de handeling van diverse instanties tijdens de crisis dit jaar. "Tijdens de EHEC-crisis had sneller moeten worden benadrukt dat er niets mis was met onze producten. De partijen die dit hadden moeten bevestigen waren niet thuis op dat moment. Het minimale wat telers verwachtten, gebeurde niet. Ook Duitsland heeft niet echt concrete informatie gegeven, maar kwam met een paniekreactie. Gelukkig komt het vertrouwen nu weer terug. We kunnen hier een les uit trekken voor de toekomst en deze enorme uitdaging aangaan."

Geuens ziet een groeiende biologische markt. "Nu zien mensen biologisch telen vooral als een visie, maar ik verwacht dat het een economische activiteit wordt. Dit mag wel moderner in België. "Het probleem bij supermarkten is dat ze willen dat het product er toch perfect uitziet en lijkt op een traditioneel product. Dat is erg moeilijk bij bio-teelt. Maar de mogelijkheden zijn er en dit gaat ook groeien."

De afgevaardigd bestuurder besluit met de opmerking dat de tuinbouwsector nooit zonder problemen zal zijn. "We zijn altijd afhankelijk van diverse factoren, zoals het klimaat. Maar er moet verandering komen en voor het voortbestaan hebben we een pro-actieve houding en nieuwe jonge ondernemers nodig."

Voor meer informatie:
Greenpartners CV
Walter Geuens
Fortsesteenweg 56
2860 Sint-Katelijne-Waver - België
Tel: +32-(0)15317122
Fax: +32-(0)15317288
www.greenpartners.be