Pruimencompetitie tussen Zuid-Afika en Chili

Zuid-Afrikaanse telers gaan de Chileense pruimenexporteurs de komende vijf jaar zware competitie geven met hun nieuwe pruimensoort: de African Delight, zo zegt Jacques du Preez product manager bij Hortgro Services.Volgens Du Preez willen de telers momenteel niet overlappen met de Chileense producten, maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen.

‘Je wilt niet tegen het eind van het seizoen nog eens een grote hoeveelheid Chileense pruimen tegenkomen, want dat betekent dat je zelf dan ook met een behoorlijke hoeveelheid moet komen om hen die plaats af te pakken. Binnen vijf jaar zal de groei van African Delight er voor zorgen dat wij hen meer competitie gaan geven tegen in dat deel van het seizoen in de concurrerende markten’.

‘In totaal produceert Chili nog steeds veel meer dan wij produceren, maar slechts de helft van hun producten belandt op de markten waar wij al jarenlang actief zijn. De Verenigde Staten daarentegen is een grote markt voor hen en niet voor ons.’ Du Preez voorspelt dat de productie van deze soort de komende vijf jaar met 795% zal stijgen van 144 metrische ton in het afgelopen seizoen, naar 1.234 metrische ton in 2015/2016.

‘African Delight is nog steeds een jong product, maar het ontwikkelt zich ontzettend snel. Het is een zelfbestuivend ras, de oogsten worden naar verwachting goed en er is een markt voor. Ook is het een latere cultivar waardoor het marktvenster wordt vergroot.’

De vrucht is populair vanwege zijn zoete smaak ondanks de lage suikerwaarden. Du Preez voegt daar aan toe dat het vaste land van Europa en het Verenigd Koninkrijk nog steeds de grootste Zuid-Afrikaanse exportbestemmingen zijn ondanks de recente beslissing van de Verenigde Staten om steenvruchten het land binnen te laten.

‘Als we het hebben over grote hoeveelheden, dan zie ik dat nog niet op korte termijn gebeuren. Daar zijn ook meer kosten en risico’s aan verbonden en dit zorgt er voor dat we voorlopig nog niet van plan zijn om die markt op te gaan. Maar als de prijs gunstig is, dan gaan we het heroverwegen.’

Volgens Du Preez kwam dit voornamelijk door de strenge protocollen rondom de koude behandelingen en bestralingen die in de E.U. niet vereist zijn.

Momenteel is het in Zuid-Afrika onmogelijk om pluots en pruimen te bestralen omdat de tests nog niet zijn goedgekeurd.
‘Commercieel gezien wordt het erg lastig, de eisen zijn erg streng en het duurt een week langer om het fruit naar de Verenigde Staten te vervoeren, dan naar Europa, het Verenigd Koninkrijk en het Verre Oosten.’

Toch is hij optimistisch over andere markten, vooral het Midden Oosten, dat volgens hem ondertussen de grootste importmarkt voor perziken is geworden.

‘Op het moment is er niets om ons zorgen over te maken. Het is een gematigd seizoen en wat betreft de hoeveelheden ziet alles er goed uit. We kijken vol verwachting uit naar ons eerste pruimenseizoen, maar dusver loopt alles op rolletjes.’

Bron: freshfruitportal.com Foto: FPEF


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.