Masaï vrouw wordt aardappelpionier

Christine Nashuru lijkt een traditionele Masaï vrouw, lang en stil. Ze leeft in het Transmara district in Kenia. Ze heeft, doordat ze vrouw is, geen formeel onderwijs genoten, maar, dankzij een cursus van het CIP (International Potato Center) is zij nu een pionier op het gebied van aardappelpootgoed. In 2010 verkocht Christine meer dan 10,3 ton pootgoed ter waarde van rond de 2.849 euro. Dit jaar verwacht ze dat haar 4 hectare 80 ton zaad opbrengen.

Dit is een verbazingwekkende ontwikkeling voor een Masaï vrouw. Traditioneel gezien zijn de Masaï veetelers, waarbij vee symbool staat voor rijkdom en trots en de hoofdbron is van voedsel en materiaal. ‘Ik hoop dat uw vee het goed doet’ is een standaard groet. Maar aardappelen worden steeds belangrijker in het Transmara District en in de rest van de sub-Sahara. Sinds 1994 is de aardappeloogst meer dan verdubbeld. In Transmara begon dit in 2000 met de aardappel als kleinschalig gewas dat vooral in de achtertuin werd verbouwd. De oogsten waren bij lange na niet wat ze hadden kunnen zijn, mede door de lage kwaliteit van het pootgoed.
 
In 2009 werd Christine gekozen om een cursus pootgoedproductie te volgen in Nairobi. Ze was één van 57 anderen uit omliggende districten. De cursus richtte zich op het gebruik van de derde generatie zaad vermenigvuldigingsstrategie (3-G).
De 3-G zaadstrategie richt zich op het produceren van grote hoeveelheden kleine aardappelen door snelle vermenigvuldiging. Het doel is binnen drie generaties genoeg hoge kwaliteit pootgoed te produceren, in plaats van de 7 generaties die men gewoon is. De kosten van deze methode zijn lager en de kans op ziekten ook.
De methode is een succes en Christine zet zich ten volste in om verder te ontwikkelen. Ze traint ook al andere mensen, voornamelijk vrouwen, uit haar regio. ‘De aardappelen geeft mensen de kans zichzelf en hun familie te voeden’ zei Diana Keyua, een van Christine’s leerlingen. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.