Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kleinschalige teelt bestrijdt armoede op het platteland in Afrika

EU belooft Tanzaniaanse champignontelers betrouwbare markten

Tholen – Tijdens een bezoek van een EU-delegatie aan Tanzania heeft EU-ambassadeur Tim Clarke toegezegd om kleinschalige champignonkwekers te verbinden met betrouwbare markten. Hij benadrukt dat de champignonteelt centraal staat in de aanpak van armoede op het platteland. Clarke beloofde dit vorige week aan de kleine paddenstoelentelers, toen hij een bezoek bracht aan een inzamelingscentrum en verpakkingsstation in aanbouw in het dorp Bashnet bij de stad Babati in de regio Manyara.

"Paddenstoelenteelt is een levensvatbaar project voor landelijke gemeenschappen en moet worden ondersteund om meer telers te trekken”, zei hij en voegde er aan toe: "Ik ben onder de indruk van wat jullie doen en ik beloof dat ik er alles aan zal doen om voor jullie producten een betrouwbare markt te vinden".

Manager Farida Hassan van Farm Africa vertelt dat de bouw van het pakstation met steun van de EU was gefinancierd en diende als servicepunt voor 13 telersgroepen in de regio.

Ze zei dat de faciliteit volgende maand operationeel moet zijn en zo elke paddenstoelenkweker een kans krijgt om het te gebruiken voor het verpakken en zo waarde toe kan voegen aan het product.

Meer dan 200 mensen zijn nu betrokken bij champignonteelt en hun aantal zal waarschijnlijk in de toekomst stijgen tot 500. Het duurt 26 dagen voor een teler kan beginnen met het oogsten van paddenstoelen. Dat is de reden waarom Farm Africa en de EU overeengekomen zijn om de champignonteelt in het gebied te stimuleren", merkt ze op.

In een reactie op de marktvraag zegt Farida Hassan dat de vraag naar champignons in en buiten Tanzania hoog is, omdat ze voedzaam zijn en geneeskrachtig. Ze worden verkocht in de supermarkten en zijn verkrijgbaar bij andere verkooppunten in bijna alle steden".

De teelt van paddenstoelen op organisch restmateriaal zoals schillen, zaagsel en andere plantenresten is relatief eenvoudig en kan rond het huis plaatsvinden. De klimatologische omstandigheden in Babati zijn gedurende het hele jaar zeer geschikt voor de teelt van paddenstoelen.

Publicatiedatum: