Rudi Peters, Belgische Fruitveiling:

"Aardbeienmarkt weer hersteld"

Tholen - "De aardbeienmarkt is momenteel weer hersteld. Er is iets minder aanbod en ook de kwaliteit is beter", vertelt Rudi Peters van de Belgische Fruitveiling. De afgelopen maanden was dit een ander verhaal. "Sinds tien dagen geleden gaat het een stuk beter dan de periode vanaf begin augustus. De prijzen zijn afhankelijk van de maat. "De gemiddelde aardbeienprijs schommelt nu tussen de 3,60 en 4,50 per kg."

"De laatste weken was de kwaliteit en houdbaarheid een stuk minder door het mooie weer. De hardheid en stevigheid ging naar beneden. Het is een slecht aardbeienseizoen geweest", vervolgt Peters zijn verhaal. "Er zijn elke keer korte periodes geweest dat het wat beter verliep, maar over het algemeen viel dit seizoen tegen. De prijzen waren laag en telers krijgen het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden.""De gemiddelde prijzen zijn al jarenlang zo'n beetje hetzelfde geweest, maar de kosten voor de telers blijven maar stijgen." Rudi geeft aan dat het aantal telers mede hierdoor de afgelopen jaren drastisch is verminderd. "Het areaal daarentegen is stijgende. Ook in het buitenland zien we dat er meer wordt geproduceerd. De concurrentie wordt steeds heviger."Het grootste deel, zo'n 75 tot 80%, van de Belgische aardbeien exporteert de BFV naar het buitenland. "Onze belangrijkste afnemers zijn Frankrijk en Scandinavië. Daarnaast zetten we ook in mindere mate aardbeien af in Spanje, Duitsland en Nederland. Als de prijzen laag zijn gaat er soms ook wel wat naar Rusland."

De BFV biedt momenteel kasaardbeien aan. "Ik verwacht dat het aanbod stilaan zal dalen. De kwaliteit zal waarschijnlijk niet verslechteren, maar juist verbeteren. Ook denk ik dat het prijsniveau zal aanhouden en mogelijk stijgen. Zeker naar de feestdagen toe."

Voor meer informatie:
Belgische Fruitveiling
Rudi Peters
Montenakenweg 82
3800 Sint-Truiden - Belgium
T: +32 (0)11 69 34 11
F: +32 (0)11 68 54 60
www.bfv.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.