Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pakistaanse mango-export slechts 5% van totale productie

Het totale volume mango's, dat gedurende het afgelopen Pakistaanse oogstseizoen werden geëxporteerd, was minder dan 5% van de totale productie van 1,7 miljoen ton. Dat terwijl de vraag naar Pakistaanse mango’s en mango producten stijgend is op veel buitenlandse markten. Volgens deskundigen bestaat er de mogelijkheid om 35 tot 40 procent van de totale productie te exporteren. Op dit moment is de export van Pakistaanse mango's beperkt naar het Midden Oosten, het Verenigd Koninkrijk en sommige Europese landen. Desalniettemin is Pakistan de op drie na grootste exporteur van mango's. Met wat extra moeite zou het land de eerste plek in kunnen nemen.



De grootste barrière zijn de Pakistani zelf. Tot voor kort konden zij het niet voor elkaar krijgen een competitieve prijs en kwaliteit te combineren met een consistente levering van voldoende sorteringen.. Grotere supermarkten gingen en gaan hen daardoor nog steeds voorbij. De export van mango’s en andere tuinbouwproducten zou Pakistan jaarlijks één miljard dollar op kunnen brengen. Pakistan is dit jaar dan ook begonnen met een vierjarig project om de internationale handel te stimuleren.
Het project, dat het FIRMS project genoemd wordt, stimuleert niet alleen de export maar trekt nieuwe investeerders, creëert ook extra banen, voor met name vrouwen, en vergroot inkomsten in specifieke gebieden. Het FIRMS project helpt telers ook met het behalen van hun Global Gap certificaat voor export. Waardoor de standaarden van productie, ziektebeheersing, verwerking en verpakking omhoog gaan.

De export bedroeg dit seizoen niet meer dan 130.000 ton. Een groot deel van het fruit was beschadigd door regen en vertragingen in de logistiek en bij de douane. De PHDEC (Pakistan Horticulture Development & Export Company) gaf echter aan dat de telers aankomend seizoen beter toegang hebben tot de VS en Japanse markten. Maar hoewel er in juli na een handelsmissie met $50.000 dollar aan mango’s naar de VS zijn gestuurd, lijken de onderhandelingen op dit moment vast te zijn gelopen.

De VS heeft toegestaan dat er één locatie is, in Sioux City, waar Pakistaanse mango’s bestraald worden. Pakistan heeft gevraagd of Pakistaanse bedrijven deze behandeling ook mogen toepassen, maar de VS heeft dit geweigerd. Er gaan jaarlijks ook maar tussen de 200-300 ton mango’s naar Japan, en die markt lijkt net zo gesloten. De Japanse overheid wil wel VHT apparatuur verkopen, maar dat zou Pakistan afhankelijk maken. Tot nu toe voorziet Latijns-Amerikaan in 99 procent van de mangovraag in de VS.

Publicatiedatum: