Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tony Fissette, Enzafruit:

"Vraag naar Jazz appelen overtreft aanbod"

Tholen - De markt voor de Franse Jazz appelen loopt op het moment boven verwachting. "We hebben niet genoeg aanbod om aan de vraag te voldoen", aldus Tony Fissette van Enzafruit. Hij vertelt dat de consument kritischer is geworden. "Met onze Jazz appel bieden we een smaakvolle stevige appel, waarvoor de mensen bereid zijn iets meer te betalen, ondanks dat er genoeg goedkopere appelen in de winkels liggen." Enzafruit teelt de Jazz naast Frankrijk ook in Zuid-Tirol in Italië.

Tony verwacht dat de markt rond Allerheiligen op 1 november afneemt. "Maar daarna zal er zoals altijd weer een opleving zijn." In mei zullen de eerste Jazz appelen uit Nieuw-Zeeland weer beschikbaar zijn. De appelbomen staan er momenteel in volle bloei. Enzafruit heeft in aanvulling met het Europese seizoen jaarrond Jazz beschikbaar. Deze appel bestaat nu een aantal jaar en doet het volgens hem erg goed in Europa. "We willen ons de komende jaren dan ook nog meer gaan richten op het verder uitbouwen en versterken van de Jazz in Europa." Belangrijke afzetmarkten zijn de BeNeLux, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland en Scandinavië.



Australië

Sinds kort mag Nieuw-Zeeland weer appelen exporteren naar Australië. Na een importverbod dat 90 jaar heeft geduurd kwam deze week een container met 700 dozen Jazz appelen aan op de Australische markt. Tony Fissette verwacht dat het echter nog enkele jaren zal duren voor er hele grote volumes die kant op gaan. "De export is nog steeds beperkt, mede door de strenge controles. Daarnaast is Australië volgens hem geen bedreiging voor Europa gezien de markt niet heel groot is. "Het zou voor de afzet van Royal Gala en Braeburn overigens helemaal niet verkeerd zijn als er een deel naar Australië gaat. Dit geldt ook voor Azië, een afzetmarkt met grote mogelijkheden voor Nieuw-Zeeland.”

Ongunstige wisselkoers NZ dollar

De wisselkoers van de Nieuw-Zeelandse dollar is al tijden zeer ongunstig. De NZ dollar is inmiddels iets gedaald maar het zijn zware tijden voor de telers. Tony laat weten dat het bijna niet rendabel is om de appelen naar Europa te sturen. De stand van de euro ten opzicht van de dollar is volgens hem echt een handicap voor de handel. "We kunnen niet meer gaan betalen want dan prijzen we ons uit de markt." Hij is van mening dat de telers dit niet jaren kunnen gaan volhouden. "Ook frustreert het de telers dat er niet wordt ingegrepen vanuit de overheid."

Voor verdere informatie:
Enzafruit New Zealand Continent
Tongersesteenweg 135
B – 3800 St- Truiden
BTW BE 425 134 568
www.enzafruit.be
info@enzafruit.be