Portugal grootste producent kastanjes Europa?

Tholen - Een universitair onderzoeker van Vila Real heeft geconcludeerd dat, gezien de waarde van de Portugese export van kastanjes op de Europese markt, het de grootste producent kan worden. Portugese telers verdienen jaarlijks tussen de 50 en 60 miljoen euro met de teelt van kastanjes, die voor het overgrote deel geëxporteerd worden.

Professor José Gomes Laranjo van de universiteit van Alto Douro is van mening dat de kastanjeteelt de motor is van de economie in de regio Transmontana. Deze specialist maakt deel uit van het nationale netwerk RefCast, dat als doel heeft de kastanjeproductie te verhogen, het verbruik te stimuleren en te investeren in nieuwe producten. Ongeveer 35% van het land is op dit moment beplant met kastanjebomen, die jaarlijks tussen de 50 en 60 miljoen ton produceren met een waarde van 50 tot 60 miljoen euro. De kastanjes kunnen op relatief kleine percelen worden geteeld en leveren een rendement van 50% op voor de telers.

Door de uitstekende kwaliteit van de Portugese kastanjerassen zijn ze veel gevraagd op de internationale markten, zowel voor de verwerking als voor de verse consumptie. Volgens de professor hebben ze een waardevol product en bij een verhoging van de productie van kastanjes kunnen ze ook de export verhogen. RefCast voert momenteel campagne om telers te bewegen meer kastanjebomen te planten en zo de grootste producent van Europa te worden. Een Europese kastanje -federatie is in oprichting, waarbij als nationaal vertegenwoordiger José Gomes Laranjo is benoemd en naar verwachting in september 2012 actief zal worden. Deze federatie kan volgens Laranjo een belangrijke rol spelen in de onderhandelingen over steun aan de sector binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor 2020. 

Eerst wil RefCast de toename van de consumptie buiten het oogstseizoen bevorderen.

We willen mensen leren hoe ze kastanjes kunnen eten en ze in recepten verwerken. Ze zijn goed voor de gezondheid, hebben een laag vetgehalte en zijn glutenvrij. RefCast wil ook de verwerking stimuleren. Er zijn meer dan 300 kastanjederivaten, met inbegrip van puree, compote, bier, yoghurt en meel, die allemaal voor toegevoegde waarde zorgen van de kastanjes. Momenteel zijn de bedrijven Agroaguiar en Sortegel actief met het invriezen van geschilde kastanjes en vorig jaar heeft Agroaguiar een nieuw product geïntroduceerd: bevroren geroosterde kastanjes.


Bron: theportugalnews.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.