Pakistaanse mango-export overtreft de 130.000 ton
Jawad zei dat de kwaliteit van de Pakistaanse mango niet te ontkennen is en voegde daar aan toe dat telers en exporteurs willen dat de overheid een actieve rol speelt in het verkrijgen van handelscontacten met de VS, Japan en andere internationale markten. Dit zou binnen de volgende 5 jaar moeten gebeuren. Ongeveer 60 tot 70 procent van de totale export gaat naar het Midden-Oosten. Het overige deel gaat naar Groot-Brittannië en Maleisië.
Op 30 juli werd de Pakistaanse mango geïntroduceerd in Chicago. De mango’s, die voor dit evenement naar de VS werden verscheept, hebben de exporteurs 50.000 VS dollar gekost. Maar vooralsnog lijkt deze investering niet te lonen. De eisen, die de Amerikaanse overheid aan de geïmporteerde mango stelt, worden niet gewijzigd. Pakistan kan daardoor maar een beperkt aantal mango’s verschepen naar de grootste importeur van mango’s ter wereld.
Ook Japan word door de Pakistaanse exporteurs als een mogelijke afzetgebied gezien. Vanaf volgend jaar word er 200-300 ton mango’s verscheept, maar doordat Japan eist dat alle mango’s behandeld worden met VHT (vapour heat treatment) en deze eis niet bij wil stellen, blijven de handelsopties laag. Pakistaan heeft één VHT installatie, maar die kan maar 180 kilo per dag aan. Japan moedigt telers aan een eigen VHT installatie te kopen, maar de investering zou ongeveer 350 miljoen Roepies kosten. En de kans dat Japan na een paar jaar met nieuwe technologie aan komt zetten, is niet iets waar de Pakistanen op zitten te wachten. Het plan op dit moment is de eigen verwerkingsprocessen goedgekeurd krijgen in toekomstige exportgebieden.