Kokosnoot speciale gast op Ghana’s World Food Day Celebration 2011
Verkopers menen dat de stijging van de prijzen te wijten valt aan de hoge transportkosten en het afnemende aanbod. De reden voor het afgenomen aanbod is de kokosnotenziekte Cape Saint Paul Wilt.
Om de “Levens Boom”, zoals de kokosnotenboom in Ghana genoemd wordt, te redden heeft de Ghanese regering besloten de boom een prominente plaats te geven op dit jaar’s World Food Day viering. Cape St Paul Wilt is vernoemd naar een plaatsje in het oosten van Ghana, waar de ziekte al in 1930 gesignaleerd werd (Leather 1959). De ziekte verspreidde zich langzaam naar andere delen van het land.
Het thema van World Food Day is dit jaar: “Food Prices: From Crisis to Stability.” Het thema is gekozen om de wereld te wijzen op de redenen achter fluctuerende voedselprijzen en wat er aan gedaan kan worden. Ghana’s regering neemt hiermee een stap in de goede richting, want de grote prijsfluctuaties zorgen in Ghana voor erg grote problemen als het gaat om voedselzekerheid. Maar nog veel belangrijker voor de Ghanese overheid is de manier waarop Cape St Paul Wilt om zich heen slaat en de kokosnootplantages langs de kust leeg achterlaat.
Een project, waar de Ghanese overheid ook in investeert, is het Greening Ghana Initiative (GGI), dat probeert de natuur in haar groene en overvloedige staat terug te krijgen, zodat toekomstige generaties er ook nog wat aan hebben.
Lokale boeren, vooral in de kokosnoten sector, prijzen de overheid voor haar pogingen de sector te reanimeren. Het subthema van de World Food Day is dan ook “Greening Ghana with Coconut”.Er worden onder andere 1600 kokosnotenbomen geplant.
De kokosnotenproductie in Ghana bestaat voornamelijk uit kleine bedrijven (0,5-5 hectare). Van de 224 miljoen noten worden er 178 miljoen (80%) door hen geproduceerd. De kleine bedrijven gebruiken een oppervlakte van rond de 36.000 hectare (Arkhust 1991), maar hebben een relatief lage productie. Er wordt geschat, dat er per palm ongeveer 35 noten per jaar groeien, dat is 5.000 noten per hectare.
De inkomens van zulke bedrijven zijn geheel afhankelijk van de situatie op de kokosnotenmarkt. In 1990, gaf Raux aan dat ongeveer 6,1% van de noten voor de verse markt waren. Ze werden verkocht voor 20 Gp cent per noot. Dat is ongeveer 8 US dollars per hectare per jaar aan inkomen voor de kleine bedrijven.