Export aardbeien naar België en VK flink gestegen

In de eerste acht maanden van 2011 is de uitvoer van Nederlandse aardbeien 9% hoger uitgevallen dan in dezelfde periode in 2010. De uitvoer naar België (+17%) en het Verenigd Koninkrijk (+27%) is flink gestegen. De directe uitvoer naar Duitsland (-22%) is flink gedaald. Mogelijk verloopt een toenemend deel van de Nederlandse uitvoer naar Duitsland via veilingen in België. Ook Zweden (45%), Noorwegen (+139%), Frankrijk (19%) en Zwitserland hebben dit jaar meer Nederlandse aardbeien afgenomen.Export uit België

België heeft in 2010 2% meer aardbeien uitgevoerd dan in 2009. Frankrijk (-5%), het Verenigd Koninkrijk (-15%) en Luxemburg (-11%) hebben minder uit België afgenomen. De uitvoer naar de meeste andere bestemmingen, zoals Nederland (+6%), Zweden (+41%), Duitsland (+1%), Noorwegen (+8%) en Rusland (+5%) is gegroeid.

Invoer in Frankrijk

Frankrijk heeft in 2010 14% minder aardbeien ingevoerd dan in 2009. Er werd vooral minder geïmporteerd uit Spanje (-8%), Marokko (-38%) en Nederland (-49%).

Prijzen in Duitsland en Nederland

In de periode week 36 t/m week 40 zit er een opwaartse lijn in de prijzen. Zowel op de Duitse groothandelsmarkten als in de Duitse en Nederlandse supermarkten stegen de prijzen voor aardbeien.

Klik hier voor de nieuwsbrief aardbei van het PT.

Bron: Productschap Tuinbouw
www.tuinbouw.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.