Revolutionair biologisch folievlies kan synthetische polymeren vervangen

Tholen – Een nieuw biologisch folievlies, gemaakt van wei-eiwitten, een bijproduct dat vrijkomt bij de kaasbereiding in de zuivelindustrie, kan het einde betekenen van de dure synthetische polymeer verpakkingen bij de voedingsindustrie. De folie werd ontwikkeld door Fraunhofer IVV in een project, waarbij samengewerkt werd met de Europese kunststofindustrie en de universiteit van Pisa. Na uitgebreide laboratoriumproeven en een pilot project, is het nu de bedoeling om een commercieel haalbare techniek voor het op wei-basis gemaakte product te ontwikkelen, zonder de zuurstof en waterdamp remmende eigenschappen te verminderen en het moet beter recyclebaar zijn.

In een verklaring van Fraunhofer is er een toenemende vraag naar milieuvriendelijke materialen in de verpakkingsindustrie en dit betekent een belangrijke stap naar de mogelijkheid van commerciële productie van op wei-eiwit gebaseerde folies. Productie van de folie zou een vervanger kunnen worden van de 50 miljoen ton synthetische folie, die jaarlijks in de EU geproduceerd wordt en voor het grootste deel wordt weggegooid.
Volgens Fraunhofer kan de folie ook potentieel schadelijke chemische kunststoffen vervangen. Het idee is, dat de van nature aanwezige antimicrobiële verbindingen in de wei, ook de houdbaarheid van de voedingsmiddelen kunnen verlengen.

Fraunhofer IVV zal de nieuwe op wei-eiwit gebaseerde duurzame folie presenteren op de International Converting Europe ( ICE ) in München op 9 november 2011.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.