Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
grote schommelingen in voedselprijzen

"Groep hongerlijdende mensen nog steeds groot"

In het 2011 Global Hunger Index (GHI) report geeft het International Food Policy Research Institute (IFPRI) inzicht in de mate waarin op regionale, nationale en internationale schaal honger wordt geleden. Er is wel enige vooruitgang geboekt in het terugdringen van de honger in de wereld, maar de groep mensen, die dagelijks honger lijdt, is nog steeds groot. De situatie is het slechtst in landen in het zuiden van Aziƫ en Afrikaanse landen beneden de Sahara. Er zijn 26 landen, waar de situatie alarmerend is. Extreem slecht is de toestand in Burundi, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo en Eritrea.

Een toenemende vraag naar biobrandstoffen, extreme weersomstandigheden, klimaatsverandering en meer activiteit op termijnmarkten voor agrarische grondstoffen zorgen voor grotere schommelingen in de voedselprijzen. De effecten worden versterkt door de historisch lage graanreserves, het feit dat de export gedomineerd wordt door slechts enkele landen en een gebrek aan goede informatie over productie en voorraden van landbouwproducten. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden, dat beleidsmakers tot overhaaste beslissingen komen, stelt het IFPRI.

Het feit, dat voedselprijzen sterker schommelen, heeft veel implicaties voor het armste deel van de wereldbevolking. Bij stijgende prijzen zijn deze mensen vaak genoodzaakt hun toevlucht te zoeken tot goedkopere producten van een lagere kwaliteit met een slechte voedingswaarde. Het IFPRI pleit voor maatregelen, die er voor zorgen dat de schommeling in voedselprijzen minder groot worden. Dat vraagt om het bijstellen van het beleid voor biobrandstoffen, meer controle op de markten voor voedselgrondstoffen, het opbouwen van grotere voorraden en het delen van informatie over beschikbare reserves. Daarnaast blijven hulpprogramma's, die leiden tot structurele verbeteringen in de armste delen van de wereld noodzakelijk.

Bron: IFPRI
Publicatiedatum: