Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe certificering voor Chileense druivenexport

Druiventelers uit de Atacama regio in Chili gaan dit seizoen 500.000 kratten aan druiven met een nieuw keurmerk vervoeren naar de Verenigde Staten. Het 'FreshAtacama Seal of Excellence' is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de private en publieke sector, die de concurrentie moet bevorderen. Zo willen de telers een consistente kwaliteit kunnen garanderen.

Het initiatief legt de nadruk op de klimaatvoordelen van de Copiapó en Huasco valleien. Ondanks de uitdagingen bij het irrigeren, is er een bloeiende industrie ontstaan, die dit jaar 107.441 metrische ton aan druiven exporteert.

De eerste oogst vindt plaats in de tweede week van november met de Perlette en Flame Seedless, op de voet gevolgd door de oogst van de Sugraone, Thompson Seedless, Black Seedless, Red Globe, Autumn Royal en de Crimson Seedless soorten.

Voorzitter van Decofrut, Manuel José Alcaíno, zegt dat het lokale klimaat veel voordelen heeft voor het telen van gezond fruit, maar het zware werk vraagt wel heel veel toewijding.

'Het is iets mysterieus, dat mensen aan het werk zijn gegaan in een woestijn en uiteindelijk fruit weten te telen, dat heel succesvol wordt geëxporteerd. Zo'n proces vereist een ondernemer, die bereid is om veel op te offeren en goed met mislukkingen om kan gaan,' zo stelt Alcaíno.

Alle kratten, die het zegel dragen, worden streng gecontroleerd. Dit certificerings- project is deel van het Territorial Innovation Program. Dit programma wordt ondersteund en gefinancierd door de lokale overheid met hulp van de 'Agricultural Innovation Foundation' (FIA) en de 'Rural Sector Social Development Corporation' (Codesser).

Telers uit de regio zeggen dat hun fruit bekend staat om de knapperige buitenkant en de intense smaak. Dit is het resultaat van hoge temperaturen gedurende de dag en koudere temperaturen gedurende de nacht, waardoor de druif het optimale suiker niveau en een goede balans tussen zoet en zuur bereikt. Deze klimaatomstandigheden zorgen er ook voor dat schimmelziekten zich niet zo makkelijk kunnen ontwikkelen.

Coördinator van het Territorial Innovation Program, Nelson Núñez, vertelt dat de certificatie er voor zal zorgen, dat de vroege Chileense druiven op de markten van bestemming een reputatie van veilig en goed geteeld fruit zullen opbouwen.

De aantallen druiven vanuit de regio zullen dit jaar lager liggen vanwege de ongebruikelijke sneeuwval tussen 30 juli en 1 augustus. Hierdoor is een geschatte schade van $40 miljoen dollar opgelopen. De export van de meest dominante druif uit de regio, de Red Globe, zal naar verwachting met 8% stijgen tot 30,261MT gedurende dit seizoen.

De export van Atacama’s, de op een na grootste druif, de Flame Seedless, zal naar verwachting lichtelijk dalen tot 24,154 MT, terwijl de op twee na grootste soort, de Thompson Seedless, met 10% naar 22,685MT zal dalen.

Bron: Freshfruitportal.com