Tevredenheid over oogst Zeeuwse zilte aardappelen

Wereldwijd raakt steeds meer landbouwgrond verzilt. Op dit moment zo'n achthonderd miljoen hectare. Daarom gaan veel veredelingsbedrijven aan de slag met het ontwikkelen van gewassen, die beter bestand zijn tegen zout water. Sinds 2008 richt aardappelveredelaar en handelshuis C. Meijer BV uit Rilland zich hier ook op met aardappelen. Meijer en ZLTO maakten hiervoor een proefopzet op de Zandweg in Zierikzee. De eerste Zeeuwse zilte tafel-, friet- en chipsaardappels van dit jaar zijn onlangs geoogst.

Guus Heselmans van Meijer: 'We zijn tevreden met de oogst, maar het zijn nu nog honderden zakken met 'anonieme' aardappelen. Om te weten of de proef écht goed is, gaan we deze aardappelen ontleden en beoordelen. Dit kost twee maanden tijd.
Met onze kennis en vergelijkingsresultaten van 2010 ontwikkelen we de aardappelen door om een nóg beter zouttolerant ras te krijgen. Je kunt dit dus eigenlijk zien als een tussenfase, maar we krijgen nu al inzicht in rasverschillen binnen ons huidige assortiment. De Provincie Zeeland en de ZLTO hebben het project medegefinancierd met een totaal bedrag van 21.000 euro. Guus Heselmans van Meijer: 'Naast de subsidie zijn we vooral erg blij met de samenwerking, die we nu met alle partijen hebben. De bundeling van expertise heeft ons echt vooruit geholpen.' De komende jaren gaat Meijer verder met het testen van verschillende rassen.

In het Europese project Climate Proof Areas streven organisaties uit Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden en België samen een gemeenschappelijk doel na: De Noordzeeregio aanpassen aan de gevolgen van klimaatsverandering. Deze vijf partnerlanden ontwikkelen nieuwe en innovatieve methoden om tien bedreigde gebieden 'klimaatbestendig' te maken. De proef van Meijer is één van deze methoden.

Bron: Provincie Zeeland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.