Recordjaar voor HZPC

HZPC Holland B.V. heeft boekjaar 2010/2011 afgesloten met een record omzet, uitbetaling en winst. Boekjaar 2010/2011 was een uitzonderlijk aardappeljaar. De vele factoren, die jaarlijks van invloed zijn op het resultaat van telers en organisatie, waren allemaal positief. De onzekerheid over de beschikbaarheid van product gedurende de oogstperiode, de sterke vraag in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en de enorme behoefte aan consumptieaardappelen in Rusland vormden de basis van het seizoen. Het gevolg was de unieke combinatie van uiteindelijk toch een groot aanbod, een goede vraag en een prima prijsniveau.

De geconsolideerde omzet kwam uit op 284 miljoen euro, ruim 70 miljoen meer dan boekjaar 2009/2010 en 40 miljoen euro meer dan het oude record uit 2006/2007. Aan de Nederlandse telers werd, bij een prijs van 33,12 euro per 100 kg, een recordbedrag per hectare uitbetaald.

Na aftrek van belastingen resulteerde voor de onderneming een netto winst van 8,6 miljoen euro. Het aandeel van de deelnemingen in dit resultaat was 4,5 miljoen euro, ruim een verdubbeling ten opzichte van 2009/2010. Vooral door de hogere handelsmarge vanuit de Nederlandse pool steeg de winst van HZPC Holland zelf van 1,5 naar 4,1 miljoen euro.

Op 6 oktober jl. heeft de Raad van Commissarissen ingestemd met de jaarrekening en een bedrag van 5,5 miljoen euro (64%) beschikbaar gesteld voor dividend. Dit komt overeen met een uitkering van 7,00 euro per certificaat en ook dat is een record. De huidige beursnotering van het certificaat is 53,25 euro, zodat het dividendrendement uitkomt op 13,1%.

Directeur Gerard Backx is zeer tevreden over het behaalde resultaat. "Zowel telers als medewerkers hebben optimaal weten in te spelen op de mogelijkheden, die het seizoen bood”. “Onze groeidoelstelling is dan ook ruimschoots gehaald.”

Het nieuwe seizoen ziet er weer geheel anders uit. Dit jaar is de oogst van consumptieaardappelen Europees gezien hoog en zijn de prijzen momenteel laag, terwijl de oogst van pootaardappelen juist heel matig is met relatief veel bovenmaat. De oorzaak hiervan is de matige zetting bij zowel de consumptie- als de pootgoedteelt.

Er is op dit moment onzekerheid over de vraag en de betalingsmogelijkheden van onze afnemers. HZPC verwacht dan ook grote verschillen naar afzetgebied, maar gaat uit van een gemiddeld jaar voor zowel de organisatie als de telers in binnen- en buitenland.
 


 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.