in eerste 8 maanden 2011

"Boerenbond: "Omzet groentensector -25%"

Na het betere jaar 2010, kreeg de sector de voorbije maanden af te rekenen met een uitzonderlijk slechte prijsvorming. De omzet in de groentensector daalde in de eerste 8 maanden van 2011 met maar liefst 25% in vergelijking met dezelfde periode van 2010. Het betreft gecommercialiseerde hoeveelheden groenten.

Deze scherpe omzetdaling is in hoofdzaak te wijten aan dramatische prijsdalingen voor glasgroenten. De EHEC-crisis sloeg immers hard toe in deze deelsector. De scherpste prijsdalingen deden zich voor bij sla (-51%), tomaten (-47%), komkommers (-40%) en paprika (-37%). De crisis liet zich echter ook voelen voor de groenten in open lucht, al was de prijsdaling hier minder groot in vergelijking met de prijsdaling voor glasgroenten.
De diepvriesgroenten, die hoofdzakelijk onder contract geteeld worden, kregen in het voorjaar af te rekenen met de gevolgen van de droogte, waardoor de gerealiseerde opbrengsten aanzienlijk tegenvielen. Vooral bij spinazie, wortelen, erwten en bonen werden lagere opbrengsten genoteerd. Anderzijds stegen de contractprijzen gemiddeld met 6,5%.

Bron: BoerenbondPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.