Satelietbeelden moeten bevestiging bieden

Soap in Sri Lanka: Dole teelt bananen in nationaal park

Tholen – In Sri Lanka hebben milieu-organisaties Dole beschuldigd van illegale bananenteelt in het Somawathiya National Park. Mongabay.com, een site met onder andere informatie over milieu en behoud van het regenwoud, heeft de coördinaten van de Dole plantage van een anonieme bron in Sri Lanka gekregen. Met gebruik van Google Earth hebben ze geconstateerd, dat de plantage duidelijk binnen de grenzen van het park ligt.

Letsgrow
Dole heeft samen met haar lokale partner LetsGrow Ltd. onlangs een verklaring over de kwestie gegeven. "Dole Lanka [de Sri Lanka tak van Dole] cultiveert een boerderij in Kandakaduwa voor LetsGrow Limited, dat heeft bevestigd tegen Dole Lanka dat de plantage niet in het Somawathiya National Park ligt. Dole is bezig met het krijgen van bevestiging op de exacte locatie van het park ten opzichte van de plantage".

Met behulp van Google Earth zijn de coördinaten van de plantage en de grenzen van het park te vinden op protectedplanet.net. Mongabay.com was in staat om te controleren of de coördinaten van de plantage binnen de grenzen van het park liggen. De plantage zelf is niet te zien op Google Earth, omdat de satellietbeelden te oud zijn. Maar volgens de anonieme bron werd Dole geconfronteerd met satellietbeelden van dit jaar door de NGO, Environmental Foundation Limited (EFL). 


Naar schatting wonen er tussen de 400 en 500 Sri Lankaanse olifanten in het park. Deze soort van de Aziatische olifant staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Milieu-activisten vrezen dat de Doleplantage schadelijk is voor de olifantenpopulatie, maar in haar verklaring ontkende Dole eventuele gevolgen voor olifanten. Ook andere bedreigde soorten, zoals luipaarden, waterbuffels, adelaars en ooievaars, komen in het gebied voor. Er is geen milieu-effectrapportage geproduceerd voor de plantage en het bedrijf heeft ambtenaren verboden de plantage te bezoeken. 

Reactie Dole
Dole reageert ook op beschuldigingen dat het illegaal bananen zou telen in een nationaal park. "Dit is niet het geval. Het gebied, waar wordt geteeld door Dole in Kandakaduwa, is niet gelegen in een nationaal park of op het land aangewezen als bos. Het gebied, dat we cultiveren, is beperkt tot 902 hectare en bevat het zo genaamde land ‘scrub’ land". Dole’s woordvoerder Sylvain Cuperlier vertelde dat het gebied 902 hectare was. Volgens berichten in de media is het meer dan vier keer zoveel, 4.700 hectare.

Een recente verklaring van Dole zegt, dat het land niet in het nationale park ligt, maar Dole geeft toe dat het niet weet waar hun land precies ligt ten opzichte van het beschermde gebied. Dole onderzoekt nu de bevestiging voor de exacte locatie van het park ten opzichte van de plantage.

Dierenbescherming
In haar verklaring voert Dole verder aan dat de plantage geen negatieve invloed op de olifantenpopulaties zal hebben, een punt van zorg voor de milieuactivisten. Onze werknemers hebben een opleiding om zowel de olifanten als ook onze medewerkers bij een aanval te beschermen. Curpelier zei verder: "Sri Lanka is een prachtig land met natuurlijke middelen die bescherming verdienen. Het is het doel van al onze medewerkers om te werken op een milieuvriendelijke manier zodat de natuur en de omgeving behouden blijft."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.