Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NAV: Duurzaam ondernemen moet taak blijven van productschap

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) ondersteunt de kabinetsplannen om de productschappen eens flink op de schop te nemen. NAV-voorzitter Teun de Jong: ‘Het schrappen van taken, meer efficiency, lagere heffingen en het vernieuwen en democratiseren van de schappen spreken ons aan.’ Tegelijkertijd waarschuwt de akkerbouwvoorman voor het te onbezonnen wegsnijden van taken, die voor samenleving en telers op korte en langere termijn van cruciaal belang zijn, zoals het bevorderen van duurzaam ondernemen.

Naast de medebewindstaken wil het kabinet taken blijven toestaan, die van publiek belang zijn, dus voor de samenleving als geheel. Het kabinet noemt voedselveiligheid en gezondheid en de bevordering van plant- en diergezondheid en dierenwelzijn. Duurzaam ondernemen wordt echter niet genoemd. Volgens de NAV dient bevordering van duurzaam ondernemen in de zin van het terugdringen van emissies naar bodem, water en lucht, energiebesparing en duurzaam bodembeheer toe te worden gevoegd als taak van publiek- en ondernemersbelang.

Volgens de NAV-voorzitter zijn krachtenbundeling en gezamenlijke financiering van innovatie en onderzoek van cruciaal belang om stappen voorwaarts te blijven zetten op het vlak van duurzaam ondernemen in de landbouw. Individuele, kleinschalige bedrijven zijn niet in staat geheel op eigen kracht die stappen te zetten. De investeringen in innovatie en onderzoek zijn daarvoor veel te hoog.’ Als voorbeeld noemt hij, dat projecten als Masterplan Mineralen Management en de herintroductie van gewassen, bijvoorbeeld eiwit-rijke, ook in de toekomst mogelijk moeten zijn.

‘Krachtenbundeling stelt bedrijven in staat succesvol te ondernemen. Met het op schop nemen van de productschappen mag dat niet om zeep worden geholpen.’ De NAV-voorzitter wijst op de toch al zwakke positie van telers in de voedselketen, die verder verzwakt dreigt te worden wanneer taken als marktinformatie en onderzoek moeten verdwijnen. De Jong: ‘Ik ben blij met het op de schop nemen en inkrimpen van de productschappen maar wel graag met boerenverstand en met in het achterhoofd, dat we als kleine zelfstandigen een veel kwetsbaarder positie hebben dan het grootbedrijf.’

Publicatiedatum: