Hines: 'Met crisismanagement stellen we normaal gesproken voor dat de fabrikant zelf een bepaalde mate van controle over het incident moet behouden, maar in dit geval werd die controle doorgegeven aan de gezondheidsdiensten.'
'Een ander goed voorbeeld zijn de recente uitbarstingen van Listeria9 die voortkwamen uit besmette cantaloupe meloenen uit Colorado (VS)', voegt Hines daar aan toe. 'Dit was vooral heel lastig onder controle te krijgen omdat de consumenten de symptomen soms pas een maand na de consumptie van de meloenen kregen.'
Bedreigingen voedselveiligheid
Hines sprak deze woorden in reactie op een recente speech in Berlijn door de directeur van de European Food Safety Authority (EFSA), Catherine Geslain-Lanéelle. Zij waarschuwde de EU aangaande haar kwetsbare positie op het gebied van voedselveiligheid: "Europa voert wereldwijd het meeste handel in voedingsproducten, maar die openheid van de Europese markt maakt ons heel kwetsbaar wat betreft bedreigingen van de voedselveiligheid.''Slechts één voedingsproduct kan al ingrediënten van over de hele wereld bevatten, waarvan de meeste niet aan de EU-normen voldoen,' voegde Geslain-Lanéelle hier aan toe.
Volgens Hines is traceerbaarheid essentieel in succesvol crisismanagement: 'Waar je jouw verse materialen vandaan haalt, wat je er mee maakt en waar je het naar toe stuurt, is niet alleen wettelijk verplicht om te laten weten, het is ook heel belangrijk in het achterhalen van de oorzaak tijdens crisismanagement. Het leggen van de connectie tussen de Egyptische fenegriekzaadjes en de ziektes in Duitsland en Frankrijk zal in de komende decennia als casus-studiemateriaal dienen voor professionals in het crisismanagement.'
Binnen de wetten van de Europse Unie verstaat men onder traceerbaarheid de mogelijkheid om al het voedsel, voer, voedselproducerende dieren of elke substantie die in het productieproces zal worden gebruikt, te kunnen volgen door alle fasen van het produceren, verwerken en verspreiden heen. Hierdoor zijn autoriteiten in staat om de risico's te kunnen achterhalen tot hun oorsprong. Wanneer dit proces niet succesvol wordt uitgevoerd is de keten van bewijsmateriaal al verdwenen zodra patiënten symptomen beginnen te vertonen.
Goed crisismanagement
'De situatie in Duitsland was extra lastig vanwege de incubatieperiode van de ziekten en de diagnose hiervan,' legt Hines uit. 'De patiënten die getroffen werden met E.colli voelden zich pas voor het eerst onwel worden na zo'n twee à tien dagen na consumptie van het besmette voedsel. Daarna duurde het meestal nog zo'n 72 uur voordat er een bezoek werd gebracht aan een dokter of ziekenhuis. Daarna konden er pas monsters worden genomen, waarna de ziekte werd herkend als een zeldzame en specifieke vorm van E.colli met dodelijke virulentie en antibiotica-resistente genen.''Gedurende deze periode is de ziekte echter verergerd en spreken en denken zijn vermoeilijkt en het is haast niet mogelijk om de familie te herkennen, laat staan dat je je herinnert wat en waar je twee weken eerder hebt gegeten,' gaat Hines verder. 'Ondertussen bleef het aantal gevallen stijgen en werd er alarm geslagen. Laboratoriumonderzoek slaagde er in eerste instantie niet in om de oorzaak te achterhalen terwijl er steeds meer slachtoffers bij kwamen terwijl nieuwe patiënten zich nog steeds blijven melden bij dokters en de spoedeisende hulp.'
Bron: FoodProductiondaily.com