Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Leon van Parijs richt zich op re-export Bonita-bananen

Tholen - Het bedrijf Leon van Parijs importeert Bonita-bananen uit Ecuador. In Ecuador werken ze samen met de exportorganisatie Bananacont. Leon van Parijs importeert bananen om deze vervolgens te exporteren naar andere Europese landen. Bert Ryckaert is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de bananen. Leon van Parijs importeert alleen Bonita-bananen, van de variëteit Cavendish. "Ook andere bananenimporteurs gebruiken dit ras. Dit komt doordat andere variëteiten de reis niet kunnen overleven en niet groen aankomen."



Het rijpingsproces van bananen duurt vier tot acht dagen. Bert geeft aan dat een rijpingsproces korter dan vier dagen vrijwel onmogelijk is. Ook de houdbaarheid van de bananen is afhankelijk van de tijd van het rijpingsproces. "Als bananen vier dagen rijpen zijn ze korter houdbaar dan wanneer ze acht dagen rijpen." Volgens Bert zijn de bananen van augustus tot februari/maart het sterkst. "Dit is gerelateerd aan het regenseizoen. Bert benadrukt dat het klimaat erg belangrijk is voor de bananenteelt. "Zo heeft El Niño er in '97 en '98 voor gezorgd dat de teelt grote schade opliep. Dit zorgde voor veel meer regen in deze periode."



Tussen het bedrijf en de klant zit nog een tussenstap. Leon van Parijs heeft bij de haven een koelruimte. "We rijpen de bananen niet zelf, dat gebeurt bij de rijperijen. Voor de rijperijen is het erg belangrijk dat de logistiek op rolletjes loopt. "Klanten vinden het belangrijk dat de bananen op de juiste temperatuur en kleur worden afgeleverd. Bij bananen komt dat erg nauw."



Bananenschimmel Sigatoka

Tot nu toe is het seizoen goed verlopen. "Afgelopen seizoen was niet zo vochtig en dit is echt mooi geweest voor de teelt." Bananentelers hebben wel last van de schimmel Sigatoka. Dit kom bij alle bananenproducerende landen voor, bij de één meer dan bij de ander. "Deze schimmel kan vooral bij vochtige periodes van het jaar voor serieuze problemen zorgen," geeft Bert aan. Biologische teelt is hierdoor ook moeilijker in bepaalde landen. "In een land als Ecuador is het mogelijk om bio-teelt uit te voeren, maar in Costa Rica is dat bijvoorbeeld veel moeilijker." Deze schimmel zorgt ervoor dat de bladeren van de bananenplant wordt aangetast en dus verdorren. "Het is belangrijk dat een bananenplant een minimaal aantal gezonde bladeren heeft voor een goede teelt," benadrukt Bert. "Als er te weinig bladeren aan de planten zitten is er een lagere productie."



De bananenschimmel Sigatoka is moeilijk te bestrijden. Het kan wel worden verminderd. "We gebruiken fungiciden waardoor de schimmel minder goed ontwikkelt." Bananenplantages zijn een monocultuur en een bananenplant heeft geen bestuiving nodig om zichzelf 'voort te planten'. Hierdoor blijft de schimmel vaak 'hangen' in het veld en kan het niet helemaal worden verwijderd.

Voor meer informatie:
Leon van Parijs
Bert Ryckaert
Quality Manager Bonita Europe
Zeevaartstraat 3
2000 Antwerpen
België
+32 - (0)32340444
www.bonita.com