Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dure voedselveiligheids analyses ontmoedigen export naar EU

India: zure druiven

Tholen - Na de grote tegenslagen van vorig jaar voor Indiase druivenexporteurs naar de EU heeft de overheid nu extra voorzorgsmaatregelen getroffen alvorens de druiven te exporteren. Vorig jaar hebben de exporteurs grote verliezen geleden omdat hun zendingen in de EU werden afgewezen als gevolg van een overschrijding van de residuen. Voornamelijk van groeiremmingsmiddel chloormequat-chloride (CCC) op de druiven, dat in de EU verboden is, maar werd in India nog volop gebruikt in de druiventeelt. Dit jaar is de lijst van chemische stoffen waarop wordt geanalyseerd groter, maar zijn ook de kosten enorm toegenomen. Dit heeft volgens druiventeler Ramesh Kolhe geresulteerd in een dubbele klap voor de telers, waar de telers al zware verliezen hebben geleden door overvloedige regenval.
 

8 erkende laboratoria

Het Nationaal Onderzoekscentrum voor druiven is aangesteld als coördinator voor de chemische analyse van de druiven en werkt samen met 8 erkende laboratoria in het hele land. In december 2009 hebben de EU-landen hun importnormen herzien voor chemische residuen op druiven. Deze informatie werd echter niet doorgegeven aan de exporteurs, die er pas achter kwamen dat de normen veranderd waren toen hun containers in verschillende Europese havens opgehouden werden.
 

Afgekeurde druiven

Nashik, Pune en Sangli zijn de belangrijkste druivenrassen voor de export en daarop werden enorme verliezen geleden. De Export Development Authority (ADEPA) kwam onder vuur te liggen toen de telers de autoriteiten de schuld gaven en vroegen waarom ze niet geïnformeerd waren over de herziene normen. De afgekeurde druiven werden later verkocht naar enkele andere landen voor extreem lage prijzen. De overheidsinstelling heeft geleerd van de ervaringen van vorig jaar en is begonnen met het analyseren van druiven op 200 chemische stoffen, voorheen maar op 30 stoffen.
 

Dure monsters

Voorzitter Jagannath Khapare van de exporteursvereniging zei: ÄPEDA is met testen begonnen om een situatie zo als vorig jaar te voorkomen. Maar de kosten zijn toegenomen van € 48,- tot € 325,00 per monster. Voor kleine telers is het onmogelijk dergelijke bedragen te betalen. Als gevolg hiervan zal de export waarschijnlijk dalen". Momenteel zijn de telers tevreden over de gemaakte prijzen op de binnenlandse markt die gekenmerkt wordt door een goede vraag. Hierdoor zijn ze minder ongeïnteresseerd in export van hun producten, vooral door de hoge kosten voor de analyse", aldus Khapare.
 
'Bron: punemirror.in